Sjiitsche strijders bij Tikrit
NOS Nieuws

'Sjiieten leiden aanval tegen IS in Anbar'

Sjiitische milities in Irak leiden het tegenoffensief tegen IS in de provincie Anbar dat de regering vanmorgen heeft aangekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de milities gezegd tegen het persbureau Reuters.

De bevolking van Anbar is grotendeels soennitisch. De Amerikaanse regering is bang dat inwoners van Anbar de kant van het soennitische IS kiezen als sjiieten in Anbar de macht in handen krijgen.

Ramadi

Volgens berichten op Twitter proberen de sjiitische milities IS eerst uit Ramadi te verdrijven. Die stad viel vorige week in handen van de terreurgroep. Dat was een grote tegenvaller voor de Iraakse regering, omdat de opmars van IS tot stilstand leek te zijn gebracht door bombardementen van een internationale troepenmacht.

Na de chaotische vlucht van de Iraakse regeringstroepen en soennitische milities uit Ramadi sprak de Amerikaanse minister van Defensie Carter zijn twijfels uit over de mentaliteit van het Iraakse leger. Het leger zou zijn gevlucht terwijl het over veel meer manschappen dan de vijand beschikte.

De sjiitische milities lijken beter gemotiveerd om het tegen IS op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl