Bij een rechterlijke dwaling wordt iemand veroordeeld die niet schuldig is
NOS NieuwsAangepast

Showbizzmoord zesde rechterlijke dwaling sinds 2000

Dit is een bewerking van een oud artikel.

De vrijspraak van Martien Hunnik van de zogenoemde Hilversumse showbizzmoord, is het gevolg van een rechterlijke dwaling. De Hoge Raad oordeelde dat de zaak over moest, nadat deskundigen hadden vastgesteld dat de bekentenis die Hunnik had afgelegd, niet geloofwaardig is.

Justitiële of rechterlijke dwalingen zijn gevallen waarin iemand onterecht is veroordeeld omdat een ander de dader was, of waarin een veroordeling is uitgesproken terwijl er geen sprake was van een misdrijf.

Sinds 2000 zijn vijf eerdere gevallen van dwaling aan het licht gekomen.

Schiedammer parkmoord

In een park in Schiedam werden in 2000 twee kinderen seksueel misbruikt. Een van hen werd vermoord. De Vlaardinger Cees Borsboom werd gearresteerd en veroordeeld. Borsboom zat ruim vier jaar vast totdat een andere man, Wik H., de moord bekende. H. werd veroordeeld tot 18 jaar met dwangverpleging.

Lucia de Berk

Lucia de Berk werd in 2003 tot levenslang veroordeeld voor de moord op ernstig zieke kinderen en bejaarden. Ze zou de moorden hebben gepleegd door ze een overdosis medicijnen toe te dienen. Zes jaar later, in 2009, kwam ze vrij nadat deskundigen het bewijs onderuit hadden gehaald. De zaak Lucia de Berk werd heropend en in maart 2010 volgde vrijspraak.

Lucia de Berk werd in 2010 vrijgesproken

Ina Post

Ina Post werd in 1987 na een bekentenis veroordeeld tot zes jaar cel voor het wurgen van een 89-jarige vrouw. Die straf heeft ze uitgezeten. In 2010 werd Ina Post vrijgesproken van de moord. Volgens het hof was er onvoldoende bewijs.

Puttense moordzaak

Stewardess Christel Ambrosius werd in het huis van haar oma in Putten vermoord. Wilco Viets en Herman Du Bois werden voor de moord opgepakt en veroordeeld. Viets en Du Bois hebben zeven jaar vastgezeten. Na herziening van de zaak werden ze vrijgesproken. De werkelijke dader Ronald P. werd in 2008 aangehouden. Hij werd in oktober 2009 veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Hij ging tegen deze uitspraak in hoger beroep en werd in november 2011 veroordeeld tot 18 jaar.

De zes van Breda

In de zomer van 1993 werd een 56-jarige vrouw vermoord in de keuken van een Chinees restaurant in Breda. De moord was bijzonder, omdat zes mensen ervoor werden veroordeeld. Allen hebben hun straf uitgezeten; de mannen een celstraf van tien jaar, de vrouwen moesten tot twee jaar de cel in voor medeplichtigheid. De zaak bleek later gebaseerd op valse verklaringen en achtergehouden bewijsmateriaal. De procureur-generaal stuurde een herzieningsverzoek naar de Hoge Raad om de veroordeling van alle zes te herzien. In december 2012 oordeelde de Hoge Raad dat ze zaak over moest. Het proces werd in maart 2015 hervat.

In maart 2015 werd de zaak over de Zes van Breda hervat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl