Russische miltairen patrouilleren bij de commandopost in de Komi-republiek
NOS Nieuws

Rusland houdt grote militaire oefening, ook de NAVO traint

Rusland houdt een grote onaangekondigde militaire oefening verspreid over het Europese deel van het land. Uitgerekend vandaag begint ook de NAVO een grote oefening in Scandinavië.

Op verschillende plaatsen in Rusland worden in totaal zo'n 12.000 militairen ingezet en zo'n 250 gevechtsvliegtuigen en 700 voertuigen. Die zullen onder meer raketaanvallen uitvoeren op verschillende oefenobjecten. Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat de training vier dagen duren.

Correspondent Geert Groot Koerkamp denkt dat president Poetin de oefening wil gebruiken om te kijken in hoeverre het leger in staat is om te reageren op extreme situaties. De actie zou ook een voorbereiding zijn op een veel grotere oefening in het najaar.

Minder inzet

Even verderop houdt de NAVO een oefening in Zweden, Finland en Noorwegen. Aan deze training doen militairen mee uit onder meer de Verenigde Staten, Groot- Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Met ruim 3500 militairen en 115 vliegtuigen is de inzet een stuk kleiner dan bij de Russische oefening.

Dat de Russen nu ook met een grote militaire oefening komen is volgens Geert Groot Koerkamp geen toeval. "Het is een soort lik-op-stukoefening om te laten zien dat wat de NAVO kan, zij ook kunnen".

Sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne is de spanning tussen Rusland en het Westen flink opgelopen. Ook heeft de Russische luchtmacht het luchtruim boven NAVO-landen een aantal keren geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl