Martien Hunnik (m) met zijn partner (l) en advocaat Geert-Jan Knoops kort na de uitspraak van de Hoge Raad
NOS NieuwsAangepast

Proces 'showbizzmoord' moet over

Het proces over de geruchtmakende Hilversumse showbizzmoord moet over. De Hoge Raad neemt dat advies van de advocaat-generaal over. Deskundigen hebben vastgesteld dat de bekentenis die de veroordeelde heeft afgelegd, ongeloofwaardig is.

De Hoge Raad vindt dat de zaak Van der Laar over moet

De zaak draait om de moord op platenbaas Bart van der Laar in 1981. Hij werd in zijn villa in Hilversum doodgeschoten. Van der Laar was in de jaren 70 producer van populaire artiesten als Lenny Kuhr en Benny Neyman. Zijn dood kwam hard aan in de muziekwereld.

Bart van der Laar werd in 1981 vermoord in Hilversum

Twee jaar na de moord werd een verdachte opgepakt: Martien Hunnik. Hij werd veroordeeld en zat van 1983 tot 1990 vast. De veroordeling was gebaseerd op een bekentenis, maar die had Hunnik ingetrokken. Volgens Hunnik was hij geestelijk in de war en wilde hij aandacht.

In de jaren na zijn vrijlating probeerde Hunnik tevergeefs zijn dossier in handen te krijgen. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops en het Openbaar Ministerie vroegen daarop in 2013 om nieuw onderzoek om de zaak te heropenen.

Vorig jaar wees rechercheonderzoek uit dat Hunnik waarschijnlijk niet schuldig is. In plaats van Hunnik zouden twee bekenden de moord hebben gepleegd in opdracht van een zakenpartner van Van der Laar. De drie kunnen niet meer worden vervolgd omdat de zaak is verjaard. Daarnaast is een van hen overleden.

Vatbaar voor suggesties

Over Hunnik hebben gedragsdeskundigen geconcludeerd dat hij ten tijde van zijn bekentenis "zeer vatbaar voor suggesties" was en een neiging tot fabuleren had. Als de rechters dat destijds hadden geweten, was hij mogelijk vrijgesproken, zegt de Hoge Raad.

De Hoge Raad heeft de zaak nu terugverwezen naar het gerechtshof in Den Haag. Als Hunnik daar wordt vrijgesproken, is het ​de zesde gerechtelijke dwaling​ sinds 2000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl