Leden van een sjiitische militie trainden vorige week te oosten van Ramadi
NOS Nieuws

Irak probeert IS uit provincie Anbar te verdrijven

Irak zegt dat het in de provincie Anbar een offensief is gestart om de terreurorganisatie IS te verdrijven. Het regeringsleger krijgt steun van sjiitische en soennitische milities, zegt de staatstelevisie die het nieuws bekendmaakte. Details van de operatie zijn nog niet bekend.

Anbar is de meest westelijke provincie, die aan Syrië grenst. Vorig jaar vielen grote delen in handen van IS. Begin deze maand verjoeg IS de regeringstroepen uit de hoofdstad Ramadi. Beelden van vluchtende militairen gingen de wereld over.

De val van Ramadi was een onverwachte tegenvaller voor de regering in Bagdad, omdat de opmars van IS leek te zijn gestuit door de bombardementen van een internationale coalitie onder aanvoering van de VS. Volgens de VN zijn zo'n 25.000 inwoners van de stad richting Bagdad gevlucht.

Abadi

De Iraakse premier Abadi is het niet eens met de constatering dat Ramadi is gevallen doordat het Iraakse leger te zwak zou zijn. Tegen BBC-verslaggever John Simpson zei hij dat het leger zich om tactische redenen had teruggetrokken. "Ze hebben deze slag gewonnen. Dat betekent niet dat ze winnen. Ze hebben op veel fronten gevochten, en overal verloren. Alleen in Ramadi hebben ze succes gehad, maar dat is geen winnen. Ze wonnen alleen tactisch. Ze stuurden de boodschap de wereld in dat ze aan het winnen zijn, maar dat zijn ze niet."

Abadi: Ramadi terug in dagen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl