De advocaat van Satudarah verwacht niet dat er een verbod op motorclubs komt
NOS Nieuws

'Verbieden motorbendes zaak voor rechter, niet voor politiek'

"Het verbieden van een motorbende is een zaak voor de rechter en niet voor de politiek", zegt Erik Thomas, advocaat van motorclub Satudarah. Hij is niet onder de indruk van de uitkomst van het bezoek dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gisteren bracht aan de provincie Limburg.

Van der Steur sprak daar met politie en burgemeesters over het toenemende aantal incidenten waarbij motorclubleden zijn betrokken. Na afloop van de bijeenkomst zei de minister dat hij de mogelijkheden gaat onderzoeken om deze verenigingen in Nederland te kunnen verbieden.

"De burgemeesters schreeuwen moord en brand over de overlast die clubs zouden veroorzaken in Limburg", zegt Thomas tegen de NOS. "Maar een verbod door de minister is niet het antwoord op deze roep om aandacht."

Het bezoek van minister Van der Steur aan Limburg is symboolpolitiek.

Advocaat Erik Thomas van motorclub Satudarah

Het gesprek tussen de minister en de lokale bestuurders neemt hij niet erg serieus. "Dat Van der Steur gisteren kwam opdraven, noem ik symboolpolitiek. Het bestuur probeert op deze manier de rechter te passeren."

Thomas verwacht niet dat er in Nederland een verbod op motorclubs komt. "Als clubleden over de schreef gaan, dan moeten ze voor de rechter komen. Ik zie dat er in Limburg erg weinig zaken zijn tegen individuele leden. Waarom zou je een hele club verbieden, als je niet eens een normale zaak tegen individuele leden kunt beginnen?"

Duitsland

Volgens de advocaat laten Van der Steur, de bestuurders en de politie zich te veel leiden door de situatie in Duitsland, waar de minister van Binnenlandse Zaken motorclubs kan verbieden. "Maar Duitsland heeft, na de VS, de meeste motorbendes ter wereld. Dus die bevoegdheid lost het probleem niet op."

De overheid moet zich wat Thomas betreft op andere zaken richten. "Waarom groeien de motorbendes in Nederland zo hard? Die vraag wordt nooit gesteld en de overheid heeft er ook geen antwoord op."

Topoverleg in Maastricht over motorbendes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl