NOS Voetbal

'Gebrek aan doelpunten heeft Eagles opgebroken'

'Supporters op het veld zijn een extra smet'

Het was maandag een inktzwarte dag in de geschiedenis van Go Ahead Eagles uit Deventer. Niet alleen degradeerde de voetbalclub door een 1-0 nederlaag tegen De Graafschap na twee seizoenen op het hoogste niveau naar de eerste divisie, ook moest de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd nadat supporters het veld hadden betreden en staken supporters vuurwerk af in het stadion.

Voor Go Ahead Eagles-voorzitter Edwin Lugt was het een dag om snel te vergeten. "Een extra smet op deze dag. We weten dat er een groep supporters is die overfanatiek is. Ik heb me altijd verbaasd over deze personen. Ze kunnen zich zo laten gaan."

"Deze mannen geven aan dat ze de club heel diep in hun hart hebben zitten. Dat geloof ik ook wel, maar het kan er bij mij niet in dat als je de club zo diep in je hart hebt, je iets doet wat deze club zo kan beschadigen. Dat vind ik onbegrijpelijk en doet ook geen recht aan deze club."

Scorend vermogen

Waar Go Ahead vorig seizoen als dertiende eindigde en veel complimenten kreeg vanwege het offensieve spel, met Erik Falkenburg, Jarchinho Antonia en Xander Houtkoop als uitblinkers, waren dit seizoen juist de aanvallers het probleem. De complete voorhoede vertrok na vorig seizoen en de gehaalde vervangers bleken niet in staat dat gemis op te vangen.

"We hebben daar ook een beetje pech mee gehad", vindt voorzitter Lugt. "Alex Schalk en Lesley de Sa werden als vervangers gehaald, maar die waren langdurig geblesseerd. Het gebrek aan doelpunten heeft ons uiteindelijk opgebroken."

Ontslag Booy

Na de winterstop kwam de klad er pas goed in bij Go Ahead, dat in de tweede seizoenshelft slechts zeven doelpunten maakte. Reden voor de club om gedurende het seizoen afscheid te nemen van Foeke Booy en de leiding over te dragen aan zijn assistent, Dennis Demmers. Spijt van die beslissing heeft Lugt niet.

"De chemie tussen de spelers en Booy was al langer weg, maar de selectie bleef toch lang loyaal aan de coach. We hebben eerder nooit signalen gehad dat het niet meer werkte. We hadden de beslissing misschien zelfs eerder moeten nemen. Toen we Booy haalden, zagen we hem als trainer en technisch directeur, maar het is toch gevaarlijk om één persoon over alle technische zaken te laten beslissen."

Verbouwing gaat door

De degradatie komt voor Go Ahead op een erg ongelukkig moment. Het stadion van de club, de Adelaarshorst, wordt deze zomer verbouwd waardoor er na de zomer tweeduizend extra plaatsen bijkomen.

Volgens Lugt gaat dat gewoon door. "De plannen zijn enkele jaren geleden al ontwikkeld toen we nog in de eerste divisie speelden. De verbouwing die er nu aan zit te komen, waarbij de helft van het stadion wordt verbouwd, daar liggen cijfers aan ten grondslag die ervan uitgaan dat we dat ook in de eerste divisie kunnen realiseren."

Europees voetbal

De begroting van de Eagles, die bij handhaving in de eredivisie met 1 miljoen euro zou stijgen naar 7 miljoen euro, moet nu fors omlaag naar 4 miljoen euro. Met die begroting zal Go Ahead wel Europees voetbal spelen. Daar heeft Go Ahead, op basis van het Fair Play-klassement, recht op en de degradatie betekent niet dat de ploeg daar nu van afziet.

"Dat Europese avontuur gaat sowieso door. Het is heel tegenstrijdig, maar we hebben de laatste weken telkens aangegeven dat Europees voetbal ontzettend mooi zou zijn, ook omdat we exact vijftig jaar geleden voor het laatst Europees voetbal speelden, tegen Celtic. Dus dat gaan we gewoon doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl