Een jonge bouwvakker aan het werk op een bouwplaats in Utrecht
NOS Nieuws

Minder WW-uitkeringen voor jongeren

Het aantal jongeren met een WW-uitkering is het afgelopen half jaar gedaald, blijkt uit cijfers van onder meer het UWV. Jongeren vroegen ook minder vaak een uitkering aan.

Het aantal nieuwe uitkeringen aan jongeren daalde met 10 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de Gooi en Vechtstreek was de afname het grootst (-27 procent), in Noord-Limburg het kleinst (-1 procent).

Bouw en onderwijs

Vooral in de bouw en in het onderwijs nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen af. Bij vervoer en opslag was er nog wel een stijging. De arbeidsmarkt herstelt zich weliswaar ook in die sector, maar dat was aan het aantal uitkeringen nog niet te zien.

De afname van uitkeringen per provincie volgens UWV

Eind maart kregen bijna 30.000 jongeren tot 27 jaar een WW-uitkering. Een jaar geleden waren dat er nog 4000 meer. In de laatste maanden van 2014 liep het aantal uitkeringen nog op, maar sinds januari is er sprake van een gestage afname.

Meer vacatures

Uit de cijfers blijkt verder dat er het afgelopen half jaar 9 procent meer vacatures voor mbo'ers waren, vooral in de handel, horeca en schoonmaak.

In de keuzes van afgestudeerde mbo'ers veranderde vrijwel niets in vergelijking met vorig jaar. Ongeveer 40 procent koos voor doorleren op het mbo of hbo. De overige 60 procent ging de arbeidsmarkt op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl