NOS Nieuws

Bouterse stevent af op absolute meerderheid

1800 Suriname

Alles wijst erop dat de verkiezingen in Suriname in een historische overwinning voor de partij van president Desi Bouterse zijn geëindigd. Met bijna alle stemmen geteld krijgt de NDP 27 van de 51 zetels in het parlement. Nooit eerder veroverde één partij een meerderheid van de zetels. Het oppositieblok V7 krijgt 17 zetels.

Bij het hoofdkwartier van de NDP in Paramaribo werd vannacht feestgevierd. Er waren juichende mensen met vlaggen, muziek en vuurwerk, zegt correspondent Harmen Boerboom. Omdat het tellen van de stemmen zo lang duurt en de definitieve uitslag nog steeds niet bekend is, zal Bouterse zijn overwinningstoespraak pas vanavond houden.

Om opnieuw president te worden, heeft Bouterse de steun nodig van tweederde van de parlementsleden. Bouterse zinspeelde gisteren op de vorming van een coalitieregering, waarin een andere partij ook ministersposten krijgt. "Het hangt ervan af hoeveel stemmen de bevolking ons geeft, maar los daarvan zou het goed zijn om een sterkere en stabielere combinatie te vormen met hen die ook positief denken."

Santokhi

De leider van V7, Chandrikapersad Santokhi, heeft zijn nederlaag toegegeven. Hij zei dat de verkiezingen anders zijn verlopen dan hij had verwacht en dat zijn oppositieblok geen meerderheid gaat halen. Voor de verkiezingen dacht hij nog dat 29 zetels haalbaar zou zijn. Het blok gaat "in beraad" over de gevolgen van deze uitslag.

Het tellen van de stemmen duurt langer dan verwacht. Dat komt doordat er extra veiligheidsprocedures zijn ingebouwd, omdat er bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, fouten zijn gemaakt.

Jongeren

Journalist Roy Khemradj zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij tot gisteren op een nek-aan-nekrace tussen Bouterse en Santokhi had gerekend. "24 voor Bouterse en 23 voor Santokhi of daaromtrent." Nu de NDP 27 of misschien zelfs 28 zetels krijgt, spreekt Khemradj van een eclatant succes, omdat de NDP bij de vorige verkiezingen 23 zetels haalde, en dat was dan ook nog in een combinatie met andere partijen.

Khemradj denkt dat Bouterse zijn grote overwinning te danken heeft aan de jongeren die het niet erg vinden dat hij de hoofdverdachte was in het proces van de Decembermoorden en in Nederland is veroordeeld voor drugshandel.

De jongeren waarderen de daadkracht van Bouterse, zegt Khemradj. Dat de staatskas er slecht voor staat, vinden zij minder belangrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl