Minister Ploumen bij een bezoek aan Burundi
NOS Nieuws

50 miljoen om tegen te gaan dat 'Afrikanen op een bootje stappen'

Het kabinet gaat 50 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van Noord-Afrika. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt in een opiniestuk in de Volkskrant dat ze met dat geld "perspectief wil creëren".

Ploumen: "We moeten nu alles uit de kast halen om te voorkomen dat jonge Afrikanen morgen in Libië op een gammel bootje stappen." Het is volgens haar het beste als iemand zijn lef en ambitie inzet om een bestaan op te bouwen in eigen land.

Het geld gaat naar het Dutch Good Growth Fund, een investeringsfonds dat ontwikkelingshulp koppelt aan handel. Nederlandse ondernemers kunnen een duwtje in de rug krijgen als ze in Afrika willen investeren. Ook gaat een deel van het geld naar bedrijfjes in landen als Tunesië, Senegal en Ghana.

Je bent er niet als je alleen maar de bootjes van vluchtelingen onklaar maakt.

Lilianne Ploumen (PvdA), minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

In een toelichting aan de Volkskrant zegt de minister dat ze met de investering een signaal wil afgeven aan haar Europese collega's. "De Europese plannen zijn tot nu toe te weinig concreet", zegt Ploumen. "Je bent er niet als je alleen maar de bootjes van vluchtelingen onklaar maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl