Bouterse bij het stembureau
NOS Nieuws

Bouterse zinspeelt bij stemmen op coalitievorming

Door correspondent Harmen Boerboom en buitenlandredacteur Aniete Coelingh

Onder grote belangstelling heeft de Surinaamse president Desi Bouterse gisteravond laat zijn stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen. Hij deed dat in een school in het noorden van Paramaribo, dicht bij zijn huis. Ruim tweehonderd aanhangers waren naar de school gekomen om Bouterse toe te juichen.

Omringd door tientallen camera's, journalisten en beveiligers liep Bouterse naar het stembureau, waar hij even de weg kwijt raakte. Eerst meldde hij zich bij stembureau 002, waar hij te horen kreeg dat hij daar niet op de lijst stond. Vervolgens zette de massa zich in beweging naar stembureau 003, maar ook daar keken de vrijwilligers van het stemlokaal de president verontschuldigend aan. Uiteindelijk nam hij in bureau 001 van Paramaribo zijn stembiljet in ontvangst. Bouterse zelf kon er smakelijk om lachen.

  • Aniete Coelingh / NOS
    Bouterse bracht zijn stem uit bij een school in de buurt van zijn huis in Paramaribo
  • Aniete Coelingh / NOS
    Hij trok er veel bekijks...
  • Aniete Coelingh / NOS
    Zo'n tweehonderd belangstellenden waren naar het stembureau gekomen
  • Aniete Coelingh / NOS
    Onder hen waren ook veel journalisten
  • Aniete Coelingh / NOS
    Bouterse vertrok na korte tijd weer in zijn SUV

'Nieuwe inzichten'

Daarna sprak hij nog kort met de pers. Bouterse zei dat als de kiezer hem een nieuwe termijn geeft, zijn beleid "door nieuwe inzichten" iets zal veranderen. Daarmee reageerde hij impliciet op de kritiek die er is op zijn royale uitgavenbeleid.

Bouterse blikte ook alvast vooruit op de uitslag en de mogelijke noodzaak om een coalitie te vormen. "Het hangt ervan af hoeveel stemmen de bevolking ons geeft, maar los daarvan zou het goed zijn om een sterkere en stabielere combinatie te vormen met hen die ook positief denken", zei hij. Daarna zwaaide hij naar zijn aanhangers en stapte weer in zijn geblindeerde wagen.

De stemlokalen in Suriname zijn om middernacht (Nederlandse tijd) gesloten. In de loop van de dag worden de eerste uitslagen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl