Dirk Kuijt (m) wordt getroost door twee teamgenoten

Sneijder kampioen dankzij rood aangeslagen Fenerbahçe

Galatasaray is maandagavond zonder te spelen voor de twintigste keer kampioen van Turkije geworden. Concurrent Fenerbahçe kwam op bezoek bij Istanbul Basaksehir niet verder dan 2-2. Galatasaray is met één duel te spelen niet meer te achterhalen door de aartsrivaal. Het verschil op de ranglijst is vijf punten.

Fenerbahçe, met Dirk Kuijt in de basis, trof een gemotiveerd Basaksehir. De nummer vier van de Süper Lig had namelijk nog een punt nodig om zeker te zijn van deelname aan de Europa League. Kort na rust ging het mis voor Fener.

Batdal maakt er twee

Basaksehir-spits Mehmet Batdal, oud-speler van Galatasaray, maakte kort na rust in een tijdsbestek van tien minuten twee doelpunten. Kuijt maakte alleen de 1-0 mee als veldspeler. Hij werd tussen het eerste en tweede doelpunt van Batdal gewisseld.

Fenerbahçe kwam in de 81ste minuut nog wel terug in de wedstrijd na een doelpunt van Diego, maar een paar minuten later werd verdediger Mehmet Topuz van het veld gestuurd. Basaksehir leek de overwinning uit het vuur te slepen, maar in de slotfase maakte Pierre Webó de 2-2.

Scoren deden Fenerbahçe en Basaksehir daarna niet meer, maar de slotfase was nog wel spectaculair. In de extra tijd kreeg Fenerbahçe nog drie keer rood (Caner Erkin, Bruno Alves en Pierre Webó) en Batdal miste voor Basaksehir een strafschop.

Twee Turkse titel Sneijder

Het is voor Galatasaray-middenvelder Wesley Sneijder de tweede landstitel bij de Turkse topclub. De 30-jarige middenvelder werd in zijn eerste seizoen (2012/2013) direct kampioen. Ook bij Ajax (2004), Real Madrid (2008) en Internazionale (2010) veroverde hij de landstitel.

Sneijder kan dit seizoen met Galatasaray ook nog de beker winnen. Op woensdag 3 juni is Bursaspor de tegenstander in de finale.