Rutte en Cameron tijdens een top in Brussel in februari
NOS Nieuws

Cameron donderdag naar Nederland voor overleg met Rutte

Premier Rutte krijgt donderdag zijn Britse ambtgenoot David Cameron op bezoek. Cameron is bezig met een 'charme-offensief' in Europa om steun te krijgen voor zijn hervormingsplannen voor de Europese Unie. Vanavond praat de Britse premier met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, op zijn buitenverblijf Chequers.

Het gesprek met Juncker is de aftrap voor een serie een-op-eengesprekken met Europese leiders die de Britse premier de komende week houdt. Cameron hoopt steun te krijgen voor zijn plannen om de macht van Brussel terug te dringen.

Ook komt hij met voorstellen die het recht van buitenlandse werknemers op een uitkering moeten beperken. Eind juni hebben de Europese leiders weer een gezamenlijke top.

Rondreis

Voordat Cameron donderdag met Rutte praat, heeft hij 's ochtends eerst al een gesprek met de premier van Denemarken. 's Avonds heeft hij een ontmoeting met de Franse president Hollande. Vrijdag zit Cameron om tafel met de Poolse premier en de Duitse bondskanselier Merkel.

De gesprekken met Europese leiders houden ook verband met het referendum over de EU in Groot-Brittannië. Cameron heeft beloofd dat hij voor het eind van 2017 een volksraadpleging houdt over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie.

Eurosceptisch

De Britse eurosceptische partij UKIP is kritisch over de poging van Cameron om hervormingen binnen de EU van de grond te krijgen. Volgens UKIP is Cameron niet bezig om een nieuw verdrag voor Groot-Brittannië uit het vuur te slepen. De gesprekken leiden daarom niet tot een fundamentele wijziging van de relatie met Europa, vinden de eurosceptici.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl