NOS Nieuws

'Zoet' wordt 'bitter' in Griekse chocoladefabriek

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Door correspondent Conny Keessen in Athene

Het is een kleurloos gebouw op een industrieterrein iets buiten het centrum van Athene. Alleen het bord 'Alexandros Handmade Chocolate' verraadt dat er een bedrijf zit.

Bij binnenkomst komen de geuren je tegemoet: cacao, chocola en andere aroma’s. In een piepklein kantoor zegt eigenaar Alexandros Dimitriou dat hij al jarenlang chocola maakt en verkoopt. En vooral ook dat hij experimenteert.

We willen het op de juiste manier doen, met goede marketing, bijzondere smaken en mooie verpakkingen.

Natassa Kousaki, marketing Alexandros Handmade Chocolate

"Ik houd van chocola. Twee jaar geleden besloten we dat het tijd werd om een eigen label op te zetten, om iets speciaals te maken. Met verschillende smaken en eigen verpakkingen."

In de fabriek staan imposante smeltmachines waarmee pure, witte en melkchocolade wordt gemaakt. Met exotische, pikante en zoete smaken. Of met noten. De ingrediënten komen uit de hele wereld. Cacao uit Ghana en Ivoorkust, amandelen uit de Verenigde Staten en intense aroma’s uit het Caribisch gebied. De afgelopen jaren zijn Alexandros en zijn vrouw Andreani overal geweest om de beste kwaliteit te vinden.

"We doen het stap voor stap. We willen het op de juiste manier doen, met goede marketing, bijzondere smaken en mooie verpakkingen", zegt Natassa Kousaki, die de marketing doet. De chocola ligt in veel Griekse winkels en wordt geëxporteerd naar Europese landen, het Midden-Oosten en Azië.

De binnenlandse markt is moeilijker geworden. Daarom richten we ons meer op de export.

Eigenaar Alexandros Dimitriou

Ondanks de crisis in Griekenland is het bedrijf gegroeid. De ruimte van 300 vierkante meter is te klein geworden; er wordt gezocht naar een grotere fabriek.

Maar de onzekere situatie van de afgelopen maanden raakt nu ook dit bedrijf. "De binnenlandse markt is moeilijker geworden. Daarom richten we ons meer op de export", zegt Alexandros. "Gelukkig hebben we geen schulden, we kunnen alles zelf financieren."

De fabriek loopt de laatste tijd tegen het probleem aan dat de verpakkingen te laat worden geleverd. Nu de financiële positie van Griekenland zo delicaat is, moet de leverancier zijn grondstoffen vooruit betalen.

Voor de chocolademaker betekent dat wachten op de kleurrijke doosjes, terwijl de artikelen de deur uit moeten.

We zijn doodmoe van de discussies over voorstellen die van alle kanten op ons afkomen.

Anna Diamantopoulou, voormalig eurocommissaris en oprichter van de Griekse denktank To Diktio

De afgelopen vier maanden gaan dagelijks 59 bedrijven dicht in Griekenland en worden 613 mensen werkloos. "Kun je je dat voorstellen?", vraagt Anna Diamantopoulou. Ze is voormalig eurocommissaris en oprichter van de Griekse denktank To Diktio. Diamantopoulou windt zich op.

"Geldgebrek is nu het grootste probleem. En door een gebrek aan concurrentie en de enorme bureaucratie kunnen jonge ondernemers niet zo creatief zijn als ze willen."

Diamantopoulou roept de regering-Tsipras op snel een plan te maken. Er moet niet worden gekort op lonen en pensioenen, vindt ze. "Maar het belastingstelsel en het justitiële systeem moeten worden hervormd."

"We zijn doodmoe van de discussies over voorstellen die van alle kanten op ons afkomen. Uit Griekenland zelf, van Duitsland, het IMF en de Europese Unie. Het is genoeg. Kom met een nationaal plan en de anderen zullen met ons samenwerken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl