Foeke Booy haalde het einde van het seizoen niet
NOS Voetbal

Go Ahead Eagles, een jaar van teleurstellingen

Het avontuur van Go Ahead Eagles op het hoogste niveau heeft slechts twee jaar geduurd. Maandagmiddag degradeerde de ploeg uit Deventer naar de Jupiler League. De club startte het seizoen nog redelijk, maar kwam uiteindelijk toch in de nacompetitie terecht.

In de eerste ronde van de play-offs bleek De Graafschap al te sterk. Daarmee kwam een einde aan een seizoen met veel dieptepunten en bijzonder weinig hoogtepunten.

29 november: dertiende na veertien speelronden

De Eagles kennen een relatief goede eerste competitiehelft. Na veertien duels staat de ploeg 'keurig' dertiende. Dezelfde plek die de ploeg van Foeke Booy innam aan het eind van vorig seizoen. Bovendien wordt rivaal PEC Zwolle in eigen huis met 3-2 verslagen.

Ook in de beker is de start boven verwachting. Dankzij een 2-0 zege wordt Feyenoord uit het toernooi geknikkerd. Een ronde later is FC Twente echter na het nemen van strafschoppen te sterk.

8 februari: misser Van der Hart tegen Ajax

Mickey van der Hart gaat meermaals opzichtig in de fout. In het duel met zijn oude club Ajax zorgt een polletje er voor dat de keeper de bal mist en in het doel ziet gaan. Een zeker punt tegen de scheidend landskampioen vervliegt.

21 maart: opnieuw een blunder Van der Hart

Zes weken later is Van der Hart weer de schlemiel als hij in het duel met Vitesse over de bal trapt en zo Marko Vejinovic de kans geeft om te scoren. Het is de beslissende treffer, de Eagles verliezen met 2-0.

De twee blunders van Mickey van der Hart

22 maart: ontslag Foeke Booy

Hij had al aangekondigd de club aan het einde van het seizoen te verlaten, maar dat is Foeke Booy niet gegeven. De trainer wordt na de nederlaag tegen Vitesse per direct aan de kant gezet.

Booy krijgt zijn ontslag "omdat het draagvlak in brede lagen van de club op dit moment onvoldoende is". Assistent Dennis Demmers is zijn opvolger.

31 maart: Van Marwijk en Eijkelkamp adviseur

Eind maart krijgt Go Ahead hulp van oud-bondscoach Bert van Marwijk en oud-international René Eijkelkamp. De twee oud-spelers van de club uit Deventer zullen tot het eind van dit seizoen als klankbord fungeren voor de technische staf en de spelersgroep.

19 april: winst op Feyenoord

Met nog vier duels te gaan, lijkt Go Ahead op te leven. Op bezoek bij Feyenoord wordt verrassend met 1-0 gewonnen. Het brengt hoop terug in de harten van de fans, maar een week later gaat Go Ahead kansloos onderuit tegen FC Utrecht. De nacompetitie is een feit.

25 mei: degradatie....

Het doek valt. Na de 1-0 nederlaag in Doetinchem verliest Go Ahead de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Andere trainer. Adviseurs. Het heeft allemaal niet geholpen. Volgend seizoen spelen de Eagles weer in de Jupiler League.

Schrale troost: de Eagles spelen volgend seizoen op basis van het fairplayklassement wel Europees voetbal. Jupiler League of niet...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl