Granata en Peaston

Hoe een Nederlandse toeriste door een Australiër gegijzeld werd

Het was een regelrechte nachtmerrie voor een Nederlandse toeriste: in 2012 werd ze wekenlang vastgehouden, mishandeld en verkracht door Alfio Granata in een hotel in Melbourne. Granata werd vandaag veroordeeld tot 17 jaar celstraf. Wat is er precies gebeurd?

De verjaardag

Het begon allemaal op een verjaardagsfeestje in een voorstad van Melbourne. De Nederlandse toeriste leerde daar een Australisch koppel kennen: Jennifer Peaston en Alfio Granata. Er ontstond een driehoeksrelatie: de Nederlandse bezocht hen een aantal keer in hun hotelkamer, waar de drie crystal meth gebruikten en seks hadden.

Granata dacht op een gegeven moment dat de twee vrouwen achter zijn rug om contact met elkaar hadden. Hij werd agressief en sloot de Nederlandse vrouw op.

De hotelkamer

De Nederlandse vrouw werd gedurende de weken dat ze vastzat bijna dagelijks met allerlei voorwerpen geslagen en verkracht. Ook werd ze geblinddoekt en moest ze blaffen als een hond. Peaston deed mee aan de wreedheden.

Na een verkrachting werd de Nederlandse naar de badkamer verbannen en moest ze daar slapen. Granata dreigde haar te vermoorden als ze zou weglopen en zei de beveiligers van het hotel goed te kennen.

Alfio Granata

Granata zou een soort ceremonie hebben gehouden, waarbij hij een foto van de vrouw in een envelop deed, samen met wat haar, een nagel en bloed. Dit moest volgens hem symboliseren dat ze niet meer bestond, dat alles wat van haar over was in de envelop stond. Ook kerfde hij een kruis in haar voorhoofd.

Bijna alles werd door de Australiër vastgelegd; in totaal vond de politie zo'n 450 uur aan videomateriaal. Volgens de rechtbank waren er zeven camera's in de hotelkamer geïnstalleerd.

De ontsnapping

Op Kerstavond 2012 wist de Nederlandse een einde te maken aan haar ontvoering, toen Peaston en Granata aan het slapen waren. Ze stak Granata in zijn borst en verwondde daarna zichzelf, met de bedoeling zelfmoord te plegen.

Ze werd in een plas bloed gevonden en naar het ziekenhuis gebracht, net als Granata. De Nederlandse bleek meer dan 50 wonden te hebben.

De rechtszaak

Granata, die drie kinderen heeft, verklaarde dat hij bezeten was door de duivel. Volgens hem dreef zijn drugsgebruik hem tot de wreedheden.

In totaal waren er 180 aanklachten tegen de 47-jarige Granata, waaronder 62 aanklachten van verkrachting en 85 geweldsdelicten. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 17 jaar celstraf, waarvan hij er minstens 13 moet uitzitten.

De rechter oordeelde dat Granata onmenselijk wreed had gehandeld en dat alleen een zeer lange straf op zijn plaats was.

Robert Portier, correspondent Australie

"De rechter vond zijn daden misselijkmakend", vertelt NOS-correspondent Robert Portier. "Hij oordeelde dat Granata onmenselijk wreed had gehandeld en dat alleen een zeer lange straf op zijn plaats was."

De 34-jarige Jennifer Peaston werd begin dit jaar vrijgesproken. Volgens de rechtbank was ze zelf ook slachtoffer van haar ex-vriend en handelde ze uit pure angst. Wel kreeg ze een proeftijd van twee jaar.

Walging en medelijden

De zaak kreeg volgens Robert Portier veel aandacht in de Australische media. "Uiteraard is er walging en over wat deze vrouw is overkomen en hebben ze medelijden met haar", vertelt hij.

"Veel mensen vragen zich af hoe het toch kan dat niemand iets heeft gedaan met het geschreeuw, dat goed te horen was. De politie kwam twee keer aan de deur, maar constateerde niets vreemds. Achteraf blijkt dat de Nederlandse in de badkamer werd vastgehouden, terwijl de politie aan de praat werd gehouden."

Granata op een inmiddels weggehaalde Facebookfoto

De Nederlandse toeriste

De Nederlandse vrouw verklaarde tijdens het proces dat het niet goed met haar gaat. "Ze vertelde dat ze in een zwart gat van pijn en verdriet leeft", vertelt Portier.

"Haar lichaam zit nog altijd onder de littekens", aldus Portier. "Ze heeft een tatoeage van een beschermengel op haar rug laten zetten, om de littekens te maskeren van de sigarettenpeuken die op haar zijn uitgedrukt."

De vrouw moest verhuizen van het dorp waar ze met haar ouders woonde, omdat iedereen wist wat haar was overkomen. Ze loopt ook al twee jaar bij een psycholoog.

"Ze denkt niet dat ze hier ooit nog overheen gaat komen", zegt Portier. "Het moet voor haar een pure hel zijn geweest."

Deel artikel: