NOS Voetbal

Milan en Inter bereiken historisch dieptepunt

  • Pro Shots
    Filippo Inzaghi
  • Pro Shots
    Roberto Mancini

Dat het niet goed ging met het voetbal in Milaan was al langer duidelijk. Maar dat Inter en AC Milan er zo slecht voorstaan is toch even schrikken. Omdat Inter afgelopen weekend verloor bij Genua spelen beide ploegen komend seizoen geen Europees voetbal. In de geschiedenis van de Europa Cuptoernooien was dat nog niet eerder voorgekomen.

Ooit waren ze oppermachtig in Europa. AC Milan won in 2007 de Champions Leaguefinale van Liverpool (2-1). Drie jaar later was stadsgenoot Inter de sterkste; in de eindstrijd van van de Champions League werd Bayern München verslagen (2-0).

Maar in Milaan is alles anders tegenwoordig. Of zoals een krant maandagochtend schreef "Milaan heeft wél de wereldtentoonstelling EXPO, maar geen Europees voetbal".

Rekening

De clubs krijgen de rekening gepresenteerd van een gebrek aan geld en een bijzonder slecht beleid. Inter dreef decennia op het fortuin van de familie Moratti. Onder leiding van vader Angelo en zoon Massimo bereikte de club grote successen. In november 2013 verkocht Moratti zeventig procent van de aandelen aan de Aziatische zakenman Erick Thohir voor 366 miljoen.

Thohir heeft sinds zijn komst naar Milaan nauwelijks geïnvesteerd in de club. Als noodgreep haalde hij dit seizoen Roberto Mancini terug naar Inter, maar ook onder zijn leiding zijn de prestaties niet beter. Inter staat na de voorlaatste speeldag op de achtste plaats.

Vertrek Braida

Ook bij Silvio Berlusconi is het grote geld op. Geplaagd door politieke en financiële tegenslag is de eigenaar van AC Milan deze maanden op zoek naar buitenlandse kopers. Berlusconi investeerde net als zijn Aziatische collega van Inter nauwelijks meer in zijn club. Maar meer dan de gebrekkige financiën wordt Milan geconfronteerd met een slecht technisch beleid. Ariedo Braida was bijna dertig jaar met succes verantwoordelijk voor het aankoopbeleid. Hij had oog voor goede voetballers en trainers.

Braida vertrok vorig jaar nadat Berlusconi zijn dochter Barbara binnenhaalde. Inmiddels maakte de technisch directeur de overstap naar Barcelona. Een meesterzet van de Catalaanse club.

Trainers

De opvolgers van Braida hebben de plank daarna behoorlijk misgeslagen. Eerst werd Clarence Seedorf als trainer aangenomen. Zonder enige ervaring werd de oud-speler voor de leeuwen geworpen. Nauwelijks een half jaar later werd Seedorf al weer op straat gezet.

Filippo Inzaghi werd zijn opvolger. Ook hij had geen enkele ervaring op het hoogste niveau. Met Inzaghi aan het roer staat Milan met nog een wedstrijd op het programma op de tiende plaats. De kans dat Inzaghi na de zomer terugkeert als hoofdtrainer is dan ook bijzonder klein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl