Jordy Clasie na de uitschakeling
NOS Voetbal

'Gemakzucht en gebrekkige mentaliteit breken Feyenoord op'

Na de uitschakeling in de play-offs zit het seizoen erop voor Feyenoord. "Een mislukt seizoen", aldus Ronald van der Geer. "Feyenoord staat met lege handen, heeft zich zelfs niet eens geplaatst voor de Europa League, dan kan je alleen maar van een mislukking spreken."

De commentator was ook dit seizoen vaak in De Kuip te vinden en zag zodoende van dichtbij waar het misging. "Allereerst is er die valse start, met slechts vijf punten na zes wedstrijden."

Gemakzucht

"Feyenoord heeft dus vanaf het begin achter de feiten aangelopen. Het niveau dat het team daarna haalde, heeft het vervolgens niet kunnen vasthouden. Na de winterstop is het wel heel snel ingezakt. Qua niveau en qua instelling. Ik wijt dat toch aan gemakzucht en de gebrekkige mentaliteit van de spelers."

Opvallend genoeg is het niet voor het eerst dat een door Fred Rutten getrainde selectie na de winter tegenvalt. Volgens Van der Geer is dat dit keer maar ten dele te wijten aan de coach.

"De intense manier waarop Rutten werkt, heeft op een gegeven moment met de groep gebotst. Ik denk dat ze elkaar zat waren. Maar wat Rutten vooral verkeerd gedaan heeft, is dat hij geïnvesteerd heeft in spelers die hem uiteindelijk hebben laten zakken."

Gebrek aan goals

Hoewel het ontslag van de trainer geen resultaat heeft opgeleverd, was er al wel een duidelijk verschil merkbaar volgens de commentator. "Je merkte aan de twee wedstrijden met sc Heerenveen dat de bezieling onder Giovanni van Bronckhorst weer terug is in de groep."

"Maar structurele problemen los je niet op in zeven dagen. En het heeft dit seizoen aan één ding echt gelegen: een chronisch gebrek aan scorend vermogen. Dat ligt niet alleen aan de spits, Kazim Richards heeft inderdaad te weinig gescoord, maar er zijn ook bijna geen andere spelers geweest die een goal maakten."

'Gio presenteert zich goed'

Daarmee lijkt de opdracht voor technisch directeur Martin van Geel helder: doelpunten kopen. Makkelijk zal dat echter niet zijn. "Dirk Kuyt komt natuurlijk, Anass Achahbar heeft zijn contract verlengd en ik denk dat Feyenoord nog wel een spits zal halen. Bovendien zal de club bij een vertrek van Tonny Vilhena of Jordy Clasie, een vervanger zoeken die een goed track record heeft op het gebied van doelpunten maken."

Waar de invulling van de selectie dus nog met vraagtekens omgeven is voor volgend jaar, hoeft Van Geel zich volgens Van der Geer geen zorgen te maken over de technische staf. "De presentatie van Van Bronckhorst in zijn eerste week is mij goed bevallen. Hij straalt echt wat uit. De staf is met Jean-Paul van Gastel en Jan Wouters heel compleet. Nu de spelersgroep nog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl