Een bewaker bij een gevangenis in Bejing
NOS Nieuws

Anti-corruptietour langs gevangenissen in China

In China zijn overheidsmedewerkers en hun familie meegenomen naar gevangenissen waar oud-ambtenaren vastzitten wegens corruptie. Het is een nieuwe methode om fraude en machtsmisbruik tegen te gaan.

Zeventig leden van de Communistische Partij en hun partners hebben een tour gekregen door een gevangenis in de oostelijke provincie Hubei. Daar zitten oud-ambtenaren en partijleden vast die zouden zijn omgekocht of misbruik van hun macht hebben gemaakt, schrijft The China Daily.

De regering hoopt dat het bezoek afschrikwekkend werkt en dat de medewerkers en hun familie twee keer nadenken voordat ze zich laten verleiden. Een regeringswoordvoerder zegt in de krant dat het een "educatieve waarschuwing" is.

Berouw

In de gevangenissen hangen volgens de krant ook foto's van verhoren van de oud-ambtenaren. Een partijwoordvoerder in Hubei zegt dat het indrukwekkend is om de voormalige medewerkers hun berouw te zien tonen terwijl ze hun straf uitzitten.

De Chinese president Xi Jinping wil de corruptie in het land hard aanpakken. Sinds hij twee jaar geleden aan de macht kwam, worden overheidsmedewerkers, militaire leiders en topmannen uit het bedrijfsleven in de gaten gehouden, onderzocht en gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl