Studio Voetbal 24 mei
NOS Voetbal

'Het gezeik bij Ajax gaat de hele zomer door'

Twintig jaar na het winnen van de Champions League staat Ajax er niet goed voor, zo vinden de gasten in Studio Voetbal. "Van de F'jes tot de top, overal is gedoe", aldus Sjoerd Mossou.

De revolutie van Cruijff dreigt te stranden. De jeugdafdeling (Wim Jonk/Ruben Jongkind) zit niet meer op één lijn met het eerste elftal (Overmars/De Boer/Bergkamp). Ook de aanwezigheid van Cruijff deze week in Amsterdam gaat volgens de AD-journalist geen redding brengen. "Het gezeik gaat de hele zomer door, hoewel Cruijff dat zelf probeert te downplayen. Hij heeft volgens mij ook niet met Dennis Bergkamp en Frank de Boer gesproken. Die hadden daar geen behoefte aan. De Boer is op vakantie."

Gullit vraagt zich af waarom Cruijff zich alleen deze week laat zien. "De hoofdrolspeler moet er toch elke week zijn? Dan kan hij ingrijpen?"

De aanstelling van Orlando Trustfull als nieuwe assistent naast Frank de Boer kan volgens Kenneth Perez wel een positieve uitwerking hebben op Ajax. "Vanwege zijn tactisch inzicht en zijn manier van spelen. Druk zetten. Als hij dat mag doen, wordt het volgend jaar leuker in de Arena."

Perez: met Trustfull wordt het leuker in Arena

De revolutie van Cruijff bij Ajax verloopt verre van soepel, zoveel is duidelijk. Ook bij Feyenoord is het hommeles, op sportief gebied vooral. Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst slaagden de Rotterdammers er niet in Europees voetbal te halen.

"Op vele gebieden is het misgegaan", legt Mossou uit. "De selectie is niet in balans. Veel middelmaat. De discussie blijft hoeveel financiële risico's je moet nemen bij het halen van spelers. Je moet ook zorgen dat je elftal beter en frisser wordt."

De onzekerheid over het al dan niet aanblijven van coach Fred Rutten had mogelijk ook een negatief effect. "Er was een periode van zes weken waarin de directie en Rutten zelf niet wisten of hij weg zou gaan", aldus Mossou. Perez: "Als je als groep daar niet mee kan omgaan, kan je dit krijgen."

Wat moet Feyenoord nu? "De komst van Kuijt alleen is niet genoeg", zegt Mossou. "Ik geloof wel in Kuijt", aldus Perez.

Mossou: op alle terreinen mislukt seizoen Feyenoord

De revolutie van Cruijff vertoont gebreken, Feyenoord kent een mislukt seizoen en ook de missie van Michael van Praag is gestrand. De voorzitter van de KNVB trok zich afgelopen week terug uit de race om het voorzitterschap van de FIFA.

"Dit kon je uittekenen", aldus Mossou. "Het was duidelijk dat hij kansloos was. Wel dapper dat hij het gedaan heeft."

De gasten kennen geen twijfel: Sepp Blatter blijft voorzitter van de FIFA. Gullit spreekt uit ervaring. Hij lobbyde met Harry Been om het WK van 2018 of 2022 naar Nederland en België te halen. "Ik heb geleerd hoe het gaat. Je komt in landen waarvan je weet dat ze niet op je gaan stemmen, maar je moet toch aardig blijven. Het is politiek. Blatter weet als geen ander hoe dat moet."

Mulder spreekt over corruptie en ziet maar één oplossing: "Afscheiden."

Gullit: Blatter weet hoe je politiek moet bedrijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl