Hezbollah-leider Nasrallah spreekt zijn aanhangers toe
NOS Nieuws

Hezbollah belooft Assad meer steun

De leider van Hezbollah heeft aangekondigd dat zijn militante sjiitische beweging nog meer gaat meevechten in de Syrische burgeroorlog.

Sjeik Hassan Nasrallah vindt meer steun aan het regime van president Assad nodig vanwege de recente opmars van IS en al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida.

Nasrallah deed zijn belofte tijdens een ceremonie waarop werd herdacht dat Israël zich vijftien jaar geleden uit het zuiden van Libanon terugtrok.

Offensief

Hezbollah is een Libanese beweging, maar Hezbollah-strijders vechten sinds twee jaar in het zuiden van Syrië mee aan de kant van de regeringstroepen van Assad.

De afgelopen weken voerde Hezbollah zij aan zij met het Syrische regeringsleger een offensief tegen al-Nusra uit in de Qalamoun-regio, aan de Libanees-Syrische grens. Er werden verschillende heuvels veroverd.

Maar in de noordwestelijke provincie Idlib leden Assads troepen afgelopen week een pijnlijke nederlaag tegen al-Nusra, terwijl IS de woestijnstad Palmyra en verschillende grensposten aan de grens met Irak veroverde.

Gevaar zonder weerga

Nasrallah zei dat IS en al-Nusra een gevaar zonder weerga vormen en een existentiële bedreiging zijn voor iedereen die het niet met hun ideologie eens is.

Volgens Nasrallah zijn zijn strijders al op veel plaatsen actief, en zullen ze verschijnen overal waar ze nodig zijn. "We zijn er klaar voor en we zijn de mensen die nodig zijn."

Helikopter

Het Syrische regeringsleger leed ook zondag weer verliezen. Op een basis in het noorden van Syrië, in de provincie Aleppo, verongelukte een militaire helikopter.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werd de helikopter neergeschoten door moslimextremisten die de militaire basis al maanden belegeren.

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van de helikopter.

In Damascus werden zondag een generaal en zes van zijn lijfwachten gedood bij een aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl