De Belgische premier en de burgemeester van Brussel woonden de herdenking bij
NOS Nieuws

Aanslag Joods Museum in Brussel herdacht

In Brussel is de aanslag op het Joods Museum herdacht. Bij die terroristische aanslag, vandaag een jaar geleden, werden vier mensen gedood; een museummedewerker, een vrijwilliger van het museum en een stel uit Israël.

De herdenking werd door zo'n 500 mensen bijgewoond. Onder hen waren ook premier Charles Michel en de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur.

Tijdens de bijeenkomst voor de ingang van het museum werd een minuut stilte gehouden. Ook werden er kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis van de vier slachtoffers.

Michel zei na afloop dat hij blijft strijden voor de fundamentele waarden en de veiligheid van België. Hij zei dat de kans op een aanslag nooit helemaal weg te nemen is, maar dat het wel mogelijk is maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren. "Daarmee zijn we het afgelopen jaar begonnen."

Syriëganger

Twee mannen zitten vast die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. De 30-jarige Mehdi Nemmouche uit Frankrijk zou de aanslag hebben gepleegd. Hij heeft in Syrië gevochten voor IS. De 26-jarige Nacer Bendrer zou hem hebben geholpen.

De Belgische politie is nog altijd op zoek naar een derde verdachte die enkele dagen na de aanslag is gezien met Nemmouche.

De aanslag had ook gevolgen voor Joodse instellingen in Nederland. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloot om Joodse gebouwen in Amsterdam extra te bewaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl