NOS Nieuws

Rutte herdenkt Tweede Wereldoorlog in Margraten

Premier Rutte heeft op de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten een toespraak gehouden tijdens de jaarlijkse herdenking voor de militairen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. "Het waren dappere jonge mensen, die vochten voor onze vrijheid", zei hij.

In Margraten liggen 8301 Amerikaanse militairen begraven. Rutte noemde de gesneuvelden "helden, die ons zeventig jaar geleden hebben bevrijd en daarvoor het hoogste offer brachten".

Tijdens zijn rede vertelde de minister-president over Gerald 'Mike' Knight, die tijdens de oorlog vermist raakte bij Groesbeek en wiens resten pas vorig jaar werden gevonden.

"Zijn familie bleef hopen op zijn thuiskomst, omdat zijn verhaal onderling werd doorgegeven. Wij moeten de verhalen van de gevallenen blijven doorgeven. Generatie op generatie."

Gedeeld geloof

Rutte benadrukte dat de band met de Amerikanen zal blijven bestaan. "Wij staan voor dezelfde waarden. Wij delen een rotsvast geloof in democratie, vrijheid en rechtvaardigheid. Wij zijn bereid daar offers voor te brengen. Ook het hoogste offer."

"Vrijheid heeft geen begin en geen einde", zei de premier. "Vrijheid moet worden onderhouden, verdedigd en doorgegeven. En dat is aan ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl