NOS Wielrennen

Landa zegeviert in Dolomietenrit

Landa zegeviert in de Dolomieten.

Mikel Landa heeft de vijftiende rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Spaanse Astana-coureur was in de Dolomietenrit naar Madonna di Campiglio over 165 kilometer de sterkste van de groep favorieten.

Astana had aan de voet van de laatste klim een stevig quintet aan renners in de voorste groep, dat het de man in de roze trui, Alberto Contador, lastig moest maken. De Spanjaard van Tinkoff, die geen ploegmaat meer bij zich had, gaf echter geen krimp.

Contador bleek in de finale sterker dan Fabio Aru, de kopman van Astana, waardoor Landa voor z'n eigen kansen mocht gaan. De Spanjaard passeerde Joeri Trofimov in de laatste meters en pakte de zege.

Kruijswijk

Achter Contador en Aru reed Steven Kruijswijk knap naar de vijfde plek. De renner van Lotto-Jumbo kon het straffe tempo waarmee Astana de favorietengroep geselde lang volgen. Pas in de laatste twee kilometer moest hij passen, maar hij verloor slechts 38 seconden op de winnaar.

De 27-jarige Kruijswijk, die zaterdag in de tijdrit ook al vijfde werd, steeg in het algemeen klassement van de 21ste naar 14de plaats. Rigoberto Urán en Jurgen Van den Broeck verloren minuten en vielen weg uit de topvijf van het klassement. De Colombiaan moest in de voorlaatste klim passen, de Belg kwam ten val in de daaropvolgende afdaling.