Blijdschap over de uitslag van het referendum
NOS Nieuws

Iers referendum 'reality check' voor Rooms-Katholieke Kerk

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Het is als een bom ingeslagen in bij de Ierse Rooms-Katholieke Kerk: 62 procent van de Ieren stemde voor het homohuwelijk. De aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, noemt de uitslag een ‘reality check’.

"We moeten de realiteit niet ontkennen", zegt hij. "Dit is een sociale revolutie."

De kerk heeft de afgelopen maanden campagne gevoerd voor het 'no-kamp'. Ook de aartsbisschop stemde tegen. Hij zegt dat de kerk homo’s en lesbiennes respecteert, maar niet wil dat de definitie van huwelijk wordt veranderd.

In Ierland heeft de katholieke kerk in de landelijke gebieden nog altijd veel invloed. In het midden en noordwesten van Ierland zaten ‘yes’ en ‘no’ dan ook een stuk dichter bij elkaar. Maar niemand had op voorhand durven voorspellen dat zelfs in conservatieve provincies zoveel Ieren vóór het homohuwelijk zouden stemmen.

Juist in steden als Dublin, Cork en Galway maakte het yes-kamp het verschil. De opkomst in de steden was veel hoger dan bij vorige referenda en met name jongeren hebben massaal ‘ja’ gestemd. Er waren zelfs Ieren die vanuit het buitenland of het Songfestival naar Ierland vlogen om te kunnen stemmen.

Aartbisschop Diarmuid Martin stemde tegen
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Voor de kerk is de uitslag geen reden om haar standpunt te herzien. "Het laat zien dat wij opnieuw het contact moeten zoeken met jongeren”, zegt aartsbisschop Martin. “Al deze jonge Ieren zijn twaalf jaar lang naar katholieke scholen gegaan. Er ligt een enorme uitdaging voor ons hoe we onze boodschap voortaan moeten overbrengen.” De aartsbisschop maakt duidelijk dat er binnen de kerk nog lang nagepraat zal worden over de uitslag.

Op de dag van het referendum lieten veel Ierse stemmers in Dublin al blijken zich niet meer door de kerk te laten leiden. “Mijn zoon is 38. Hij durfde er vijf jaar geleden pas voor uit te komen dat hij homoseksueel was. In die sfeer is hij groot geworden, mede dankzij de kerk”, vertelde een vrouwelijke kiezer.

De kerk heeft door de misbruikschandalen die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen veel krediet verspeeld. “Ik wil dat mijn zoon gelukkig is", zegt de vrouw. "Hij doet niemand kwaad en hij is geen pedofiel. Dat kan binnen de kerk niet iedereen zeggen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl