Max Verstappen is uit zijn bolide na zijn crash in Monaco.
NOS Sport

Verstappen crasht, derde zege op rij Rosberg in Monaco

Nico Rosberg heeft voor het derde jaar op rij de grand prix van Monaco gewonnen. De Duitser van Mercedes profiteerde in de slotfase van een slecht getimede pitstop van teamgenoot Lewis Hamilton.

Met de safetycar op het circuit na een zware crash van Max Verstappen keerde Hamilton, die het veld de hele race leidde, aan het einde van de race pas als derde terug op het circuit.

Toen de safetycar uiteindelijk van de baan was, reed de nieuwe leider Rosberg direct weg bij de concurrentie. Hamilton slaagde er niet in de op de tweede plaats liggende Sebastian Vettel (Ferrari) te passeren. Vettel eindigde als tweede, WK-leider Hamilton als derde.

Voor Rosberg was het zijn tweede zege dit seizoen. Hij was ook in Spanje de beste. Hamilton won tot dusver drie races en blijft aan de leiding in het WK-klassement. Het gat met Rosberg bedraagt nog tien punten. Vettel heeft als nummer drie 28 punten achterstand.

Excuses teamleiding Mercedes

Voor Hamilton was de ontknoping zuur. Zijn team meende dat de tweede stop na de crash van Verstappen kon, maar gaf kort na de race toe dat het een verkeerde beslissing was geweest. "We namen een beslissing en dat was de verkeerde. Een fout van ons in het heetst van de strijd", liet teambaas Toto Wolff weten. "We moeten dit evalueren en onze excuses maken aan Lewis."'

Het besluit om de wereldkampioen naar binnen te roepen, kostte Hamilton de zege. Dat was na afloop van zijn gezicht af te lezen. Sportief schudde de Brit de handen van Vettel en Rosberg, maar het was duidelijk dat hij heel erg baalde. Hamilton besefte als geen ander dat de winst was weggegeven.

Geluk

Rosberg wist dat het geluk aan zijn zijde was geweest. "Ik heb inderdaad geluk gehad. Lewis was de betere dit weekeinde. Hij had de zege verdiend", zei de Duitser, die op het podium een tijd moest wachter voor teamgenoot Hamilton zich meldde. De Brit had tijdens de race al een voorsprong van 17 seconden opgebouwd en nam de tijd om zijn teleurstelling na de race te verwerken.

Hamilton, die deze week een nieuw, driejarig contract bij Mercedes tekende, weigerde hard uit te halen naar het team. "Op dit moment kan ik mijn gevoelens niet echt goed onder woorden brengen"', zei teleurgesteld. "Ik had het idee dat de andere coureurs dezelfde strategie volgden. Het was een moeilijke race en het team heeft het dit jaar voortreffelijk gedaan. We winnen en verliezen samen", bleef de Brit rustig.

Crash

Max Verstappen, die deze week voor het eerst reed op het krappe stratencircuit, was bezig met een formidabele inhaalrace toen hij in de 64ste ronde crashte en daarmee ongewild ook de ontknoping van de race beïnvloedde. De jongste Formule 1-coureur ooit probeerde in een fel gevecht om de WK-punten Romain Grosjean van de tiende plaats te verdringen, raakte de bolide van zijn concurrent en vloog hard het circuit af.

De coureur van de zwaar beschadigde Toro Rosso stapte zelf uit. Hij liet zich uit voorzorg nog wel even op het circuit onderzoeken, maar bleek ongedeerd. "Ik ben wat stijfjes, maar het gaat goed met me", zei de jonge Nederlander, die de schuld van de crash bij Grosjean legde.

"Hij remde ineens een stuk vroeger. Bij die snelheid kun je de bolide dan niet meer ontwijken." De wedstrijdleiding dacht daar anders over. De coureur van Toro Rosso werd verantwoordelijk gehouden voor het incident. Bij de start van de grand prix van Canada wordt hij over twee weken vijf plaatsen op de grid teruggezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl