Voormalig Labour-leider Ed Miliband en partijvoorzitter Harriet Harman in betere tijden
NOS Nieuws

Ook Labour nu voor Brits referendum over EU

De Britse Labour-partij zal een referendum over Europa toch steunen. Premier David Cameron heeft de Britten een referendum beloofd waarin ze kunnen kiezen of ze in de EU willen blijven of niet. Labour was tegen dat referendum, maar na de verkiezingsnederlaag van deze maand zegt de partij in te zien dat de Britten deze volksraadpleging willen.

"Voor het eerst in 40 jaar tijd willen de Britten hun stem laten horen over de relatie tussen Brussel en Groot-Brittannië," zegt waarnemend partijleider Harriet Harman in een interview met de Sunday Times. "Tijdens gesprekken die we in campagnetijd voerden met Britse kiezers hebben we gemerkt dat er behoefte is aan een referendum."

Labour blijft wel tegen beëindiging van het EU-lidmaatschap. De partij zal in de aanloop naar het referendum campagne voeren voor het lidmaatschap.

Premier Cameron heeft de steun van Labour niet nodig om het referendum uit te schrijven.

EU hervormen

Het referendum zal vermoedelijk eind 2017 plaatsvinden. Premier Cameron probeert voorafgaand aan het referendum de EU te hervormen. "Zodat de Britten in dat referendum een juiste keuze maken", zegt hij.

Of hij de rest van Europa meekrijgt met die hervorming, is de vraag. Groot-Brittannië doet al niet mee aan de euro en maakt ook geen deel uit van het Schengen-gebied, waarbinnen de paspoortcontroles zijn afgeschaft. Een aantal EU-leiders heeft al gezegd dat ze Cameron zullen aanhoren, maar dat hun manoeuvreerruimte beperkt is.

Dramatisch verlies

Labour leed bij de parlementsverkiezingen van begin deze maand een dramatische nederlaag. Ed Miliband trad een dag later af als partijleider. Vice-partijleider Harriet Harman neemt zijn taken waar tot er een nieuwe leider is gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl