President Desi Bouterse presenteert partijgenoot Ashwin Adhin als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap
NOS Nieuws

'Van mij mag Bouterse nog tien jaar blijven'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De vrouw staat bij de buitenkraan van haar huisje de was te doen. Op het erf wappert de paarse vlag van Bouterse’s Nationale Democratische Partij. Het regent al dagenlang in Paramaribo en de rubberen slippers van de vrouw glijden weg in de modder als ze naar me toe loopt. Haar blik is argwanend: ''Wat moet die Nederlander hier op Hanna’s Lust?'', lijkt ze te denken.

Hanna’s Lust is één van de woningbouwprojecten die de regering-Bouterse uit de grond heeft gestampt. Het was de Surinaamse president zelf die in 2011 met feestelijk ceremonieel de eerste steen legde voor het project in de buitengebieden van de hoofdstad.

Het woningbouwproject Hanna's lust in Suriname

Militairen

Intussen staan er bijna 1000 koopwoningen die plaats bieden aan zo'n 4000 Surinamers. De vrouw is één van hen. Ze woont hier nu bijna twee jaar, samen met haar twee kinderen.

Jullie Nederlanders hebben altijd iets tegen Bouterse

Anonieme Surinaamse kiezer
De NDP is populair in de wijk Hanna's Lust

De vrouw wil met me praten, maar anoniem. "Ik ben 53 en ik heb veel meegemaakt in dit land. Ik heb gezien hoe mijn aanstaande schoonvader op 7 december 1982 ’s nachts, gekleed in zijn onderbroek, werd meegenomen door de militairen. Ik was verloofd met zijn zoon. Dat beeld uit die nacht staat op mijn netvlies gebrand. Net zoals het beeld van de identificatie in het mortuarium. Mijn moeder werkte toen op het kabinet van de bevelhebber." Ze kijkt me indringend en gedecideerd aan. "Meneer, ik heb geleerd wanneer te spreken en wanneer te zwijgen."

Voor het volk

Als ik de vrouw vraag waarom, ondanks het zwarte verleden van de huidige president, toch zijn paarse vlag voor haar huis wappert, reageert ze fel. "Jullie Nederlanders hebben altijd iets tegen Bouterse."

Iedereen maakt fouten. Deze president is de eerste die echt iets voor het volk gedaan heeft.

Anonieme Surinaamse kiezer

"Iedereen maakt fouten", vindt ze. "Ik kijk niet terug maar vooruit, naar de toekomst van mijn kinderen. Deze president is de eerste die echt iets voor het volk gedaan heeft. Zonder hem had ik dit huis nooit kunnen kopen. Vijf jaar geleden waren kinderbijslag en de pensioenen niet meer dan een fooi.

President Bouterse heeft ze een beetje op niveau gebracht. En er is naschoolse opvang waardoor de kinderen niet meer op straat gaan zwerven wanneer hun ouders nog aan het werk zijn. En gratis medische zorg voor kinderen en bejaarden. Bouterse nog vijf jaar? Van mij mag hij nog tien jaar president blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl