Voor de kust van de stad Santa Barbara lekte zo'n 80.000 liter ruwe olie in zee door een breuk in een pijpleiding. De schade is groter dan verwacht
NOS Nieuws

'De kust van Santa Barbara heeft een litteken opgelopen'

Ongeveer 380.000 liter olie ligt verspreid over een stukje Californische kust van zo'n 14 kilometer. Deze week barstte een pijplijn bij de stad Santa Barbara, wat veel schade veroorzaakte. Justitie onderzoekt nu of het bedrijf dat de pijpleiding beheert, vervolgd kan worden.

"De kust van Santa Barbara heeft een litteken opgelopen door het lek", zegt openbaar aanklager Kamala D. Harris. "We gaan ervoor zorgen dat de de verantwoordelijke partijen ter verantwoording worden geroepen." De oorzaak van het lek is nog onbekend.

Opruimen

Het opruimen van de olie op zee gaat voorspoedig, maar het opschonen van de stranden en de kustlijn gaat minder makkelijk. "Dat kan nog maanden duren", zegt Jennifer Williams van de Amerikaanse kustwacht.

Het opruimen van de olie gaat voorspoedig

Ook de dieren hebben te lijden onder het lek. Drie bruine pelikanen zijn overleden. Over het aantal dode vissen is nog niks bekend. Zes pelikanen, twee zeeleeuwen en een zeeolifant zijn levend uit de smurrie gered en worden schoongemaakt.

Besmeurde zeehondjes worden schoongemaakt

Eerder deze week leek het lek minder groot dan nu: toen was de inschatting dat het zou gaan om zo'n 80.000 liter. De oliemaatschappij die verantwoordelijk is voor de pijplijn, Plains All-American Pipeline, zegt het lek "ontzettend vervelend" te vinden. Volgens de maatschappij belandt ongeveer een vijfde van de olie in de Stille Oceaan, de rest komt op de kust terecht.

Het bedrijf is een van de grootste vervuilers van Amerika. Tussen 2004 en 2007 brak Plains tien keer de milieuregels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl