Een teek volgezogen met bloed en een tekentang
NOS Nieuws

Nieuwe manier om teken te bestrijden lijkt succesvol

Teken kunnen worden bestreden met nematoden, kleine wormpjes die in het beestje kruipen en het doodmaken. "De eerste tests zijn veelbelovend", zegt bioloog Arnold van Vliet op Natuurbericht.nl.

Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. De bestrijding met nematoden is een milieuvriendelijke manier, die al wordt toegepast op de eikenprocessierups.

"Het gaat om kleine wormpjes die in vochtige bodem leven. Als ze een ander insect tegenkomen, kruipen ze erin, laten een bacterie los en die doodt het beest." Dat betekent dat niet alleen teken worden gedood, maar ook andere kleine insecten zoals rupsen. Van Vliet geeft toe dat het een tijdelijke verstoring van de natuur oplevert. "Komende weken testen we verder hoe erg die verstoring is."

15.000 tekenbeten

Zestig procent van de teken die met nematoden worden bestreden, sterft binnen tien dagen. De wormpjes moeten wel binnen een paar uur nadat ze zijn uitgezet bij de teek komen, anders sterven ze van uitdroging.

Van Vliet verwacht dat de komende dagen 15.000 mensen worden gebeten door een teek. "Het is eigenlijk een zekerheid, gezien de statistieken de laatste tijd. Geniet van het weer deze Pinksterdagen, maar controleer jezelf goed op tekenbeten als je thuiskomt", adviseert hij.

De afgelopen jaren is het aantal patiënten met de ziekte van Lyme toegenomen tot ongeveer 30.000 Nederlandse gevallen per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl