NOS NieuwsAangepast

Jas John Lennon verkocht 30 jaar na dood

Een legerjas van John Lennon uit 1966 heeft op een veiling 150.000 euro opgebracht. De jas van de vermoorde Beatle werd gekocht door het Modemuseum in de Chileense hoofdstad Santiago.

Het museum kocht de jas vorige week op een Amerikaanse veiling, maar komt pas vandaag met de aankoop naar buiten: het is vandaag precies dertig jaar geleden dat John Lennon in New York werd vermoord.

Moordenaar

De veertigjarige ex-Beatle werd op 8 december 1980 voor zijn appartement in Manhattan neergeschoten door fan Mark Chapman.

Chapman, die inmiddels 55 is, kreeg levenslang voor de moord. Sinds 2000 kan hij om de twee jaar om vervroegde vrijlating vragen. Dat werd hem tot nu toe altijd geweigerd. Lennons weduwe Yoko Ono dringt er ook telkens op aan dat de man opgesloten blijft.

Bed-in

Behalve muzikant en wereldberoemd popster was Lennon ook geregeld activist. Tijdens hun huwelijksreis in maart 1969 hield het kunstenaarspaar Lennon-Ono een bed-in for peace in het Amsterdamse Hilton-hotel. Daarmee protesteerde het pacifistische stel vanuit hun bed tegen de oorlog in Vietnam.

"Hij zou nog altijd driftig zijn geweest", zei Yoko Ono onlangs nog in een interview naar aanleiding van wat Lennons zeventigste verjaardag zou zijn geweest.

Nabestaanden

Lennon liet twee zonen na: Sean, die hij kreeg met Yoko, en Julian, zoon uit een eerder huwelijk met Cynthia Powell. Beiden werden ook muzikant, maar staan vooralsnog in de schaduw van hun vader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl