NOS Nieuws

Vrouwenactivisten gaan toch Koreaanse grens over

'Wij hebben onze reis nu afgerond'

Een groep van dertig vrouwenactivisten is per bus van Noord-Korea naar Zuid-Korea gereisd. De vrouwen willen daarmee aandacht vragen voor de opdeling van het Koreaanse volk.

Onder de vredesactivisten zijn Nobelprijs-winnaar Mairead Maguire uit Noord-Ierland en Leymah Gbowee uit Liberia. Ook de 81-jarige feministe Gloria Steinem maakt deel uit van de groep.

Noord-Koreaanse toestemming

Het oorspronkelijke plan van de vrouwen was om de grens te voet over te gaan bij het militaire checkpoint Panmunjom, maar dat werd niet toegestaan door Noord-Korea.

Een Zuid-Koreaanse bus mocht wel leeg de grens over om de vrouwen in het noorden op te pikken. Het Noord-Koreaanse regime stond de activisten daarop toe om naar de grens bij Panmunjom te lopen en daar op de bus te stappen.

Ook in het zuiden

Eerder liepen de vrouwen door de Noord-Koreaanse stad Kaesong. Daar mochten ze praten met Noord-Koreaanse vrouwen. De activistengroep doet dat ook met vrouwen in het zuiden.

Officieel zijn de Korea's nog steeds in oorlog. Sinds 1953 is er een staakt-het-vuren. Dit jaar is het 70 jaar geleden, vlak na de Tweede Wereldoorlog dus, dat Korea werd opgedeeld in een communistisch noorden en een kapitalistisch zuiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl