Susan Kuijken
NOS Sport

Terug van Down Under koerst Kuijken nu naar Rio

Haar naam is in Nederland nog niet zo bekend, maar daar kan in 2016 wel eens verandering in komen. Susan Kuijken hoopt dan hoge ogen te gooien op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze heeft zich, als eerste Nederlandse atlete, al geplaatst voor de Spelen.

Ze wilde eerder deze maand "wat uitproberen", zo verwoordt ze haar 10.000 meter tijdens atletiekwedstrijden in Stanford. Prompt liep ze bijna een halve minuut onder de olympische limiet. "Dat ik er zó ver onder zou duiken, had ik niet verwacht."

Aan de vooravond van de FBK Games, die vandaag in Hengelo worden gehouden, sprak ze in Langs de Lijn over haar ambities richting Rio. En over haar thuissituatie.

Dat er bij veel mensen geen belletje gaat rinkelen als ze haar naam horen, kan ook komen door haar woonsituatie. De afgelopen jaren verbleef Kuijken namelijk in Australië. "De afgelopen vijf jaar heb ik daar gewoond, omdat mijn partner uit Australië komt. Maar deze zomer keer ik terug naar Nederland."

Het Nederlandse publiek kan haar al wel kennen van de EK atletiek, waar ze in 2014 brons pakte op de 5.000 meter. "Opeens was er het vertrouwen dat je mee kan op wereldniveau. De vijf heeft ook mijn prioriteit. Maar ik ben nu wel benieuwd wat ik op een toernooi op de tien kilometer kan."

Ondanks de verhuizing blijft ze werken met haar huidige Australische coach. "En de hele groep waarmee ik daar train, komt ook naar Europa." Veel zal er voor Kuijken dus niet veranderen. "Maar ik was daar wel een beetje verwend. Het is er altijd zomer."

In Hengelo loopt ze zondag niet één van haar vertrouwde lange afstanden. Ze staat alleen voor de 1.000 meter op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl