NOS Nieuws

Rellen in Cleveland na vrijspraak politieman

Arrestaties na rellen Cleveland

In de Amerikaanse stad Cleveland zijn rellen uitgebroken, nadat een blanke politieman was vrijgesproken van doodslag op twee zwarte Amerikanen. Een demonstratie tegen de vrijlating liep uit de hand.

Bij het protest trokken de demonstranten door de stad. Ze hielden borden omhoog waarop stond 'Ben ik de volgende?' en 'Handen omhoog, niet schieten'. Volgens de politie zijn 12 demonstranten aangehouden voor openlijke geweldpleging.

137 schoten

De twee zwarte Amerikanen Timothy Russell (43) en Malissa Williams (30) werden eind 2012 in hun auto doodgeschoten na een wilde achtervolging. Ze reden rond met een kapotte richtingaanwijzer en gingen er vandoor toen de politie hen wilde aanhouden.

Tijdens de achtervolging kwam er een harde knal uit de motor. Dertien agenten dachten dat ze werden beschoten en openden meteen het vuur. Voor de rechter bleek dat er 137 kogels waren afgevuurd.

De doorzeefde auto van Russell

Geen bewijs

Agent Michael Brelo werd als enige verantwoordelijk gehouden voor de dood van de twee. Hij lostte in totaal 49 schoten, waarvan 15 vanaf de motorkap door de voorruit. Brelo schoot op een moment dat de twee in de auto geen gevaar meer vormden, maar het kan niet worden bewezen dat de agent de dodelijke schoten heeft gelost, zei de rechter gisteren.

"In veel Amerikaanse steden zijn mensen boos op de politie, maar ik kan Brelo niet opofferen aan een boze bevolking als er geen overtuigend bewijs is", zei de rechter.

Als de politieman wel schuldig was bevonden, had hij maximaal 22 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Zwaar wapentuig

Veel Amerikanen hebben kritiek op het harde optreden van de politie tegen zwarten. De dood van een aantal slachtoffers heeft geleid tot protesten in het hele land.

President Obama nam begin deze week maatregelen die de spanningen tussen politie en burgers wat moeten wegnemen. Zo krijgen politiekorpsen niet meer de beschikking over zwaar wapentuig, zoals gepantserde rupsvoertuigen, granaatwerpers, bajonetten en wapens van een groot kaliber.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl