De wet is de zoveelste maatregel van het Kremlin sinds Poetin in 2012 herkozen werd om dissidente geluiden steeds moeilijker te maken
NOS Nieuws

Poetin tekent wet tegen buitenlandse organisaties

De Russische president Poetin heeft een wet ondertekend waardoor het mogelijk wordt om buitenlandse organisaties als ongewenst aan te merken. De overheid kan ze vervolgens verbieden in het land te werken en kan hun medewerkers vervolgen. De wet werd dinsdag door het Russische Lagerhuis aangenomen.

Het gaat om buitenlandse non-gouvernementele organisaties (ngo's) en bedrijven die "een bedreiging vormen voor de Russische constitutionele orde, defensie of veiligheid". Medewerkers van deze organisaties kunnen tot zes jaar gevangenisstraf of dwangarbeid opgelegd krijgen.

Het is niet voor het eerst dat Rusland organisaties beperkingen oplegt. Sinds 2012 moeten organisaties die geld ontvangen uit het buitenland zich registreren als buitenlandse vertegenwoordiger.

Hardhandige aanpak

Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) veroordelen de nieuwe maatregel en zeggen dat dit onderdeel is van de aanhoudende harde aanpak van andersdenkenden in Rusland. HRW waarschuwt dat vooral lokale medewerkers en organisaties het slachtoffer zullen worden.

De Verenigde Staten maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van de wet. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vreest Washington dat maatschappelijke organisaties hierdoor nog meer beperkingen krijgen opgelegd. "Het is een voorbeeld van het hardhandige optreden van de Russische regering tegen onafhankelijke stemmen en het isoleert de Russische bevolking van de rest van de wereld."

Voorstanders van deze nieuwe wet zeggen dat die nodig is om buitenlandse inmenging in Rusland tegen te gaan. Zij wijzen daarbij op de aanhoudende internationale spanning die voortvloeit uit de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl