Stef Clement
NOS Wielrennen

Clement nog in ongewisse over verlate dopingcontrole

Het is nog altijd niet duidelijk of Stef Clement gestraft wordt voor zijn verlate dopingcontrole na de dertiende etappe in de Giro d'Italia. "Het formulier gaat naar de UCI in Aigle", liet de Nederlander na afloop van de tijdrit van zaterdag weten aan Langs de Lijn.

"De betrokken instanties hier, de dopingcontroleurs en de Giro-organisatie vinden het heel vervelend. Maar zij hebben bevestigd dat mijn verhaal klopt."

Clement kwam donderdag tijdens de etappe zwaar ten val. Hij reed de etappe wel uit, maar kwam zeventien minuten na ritwinnaar Philippe Gilbert over de finish. Pas bij de teambus, kilometers verderop, hoorde Clement dat hij zich had moeten melden bij de dopingcontroleurs. Dat had hij binnen een half uur moeten doen.

Als een sporter een dopingcontrole mist tijdens een wedstrijd, kan er gelijk een schorsing volgen van twee jaar. "Dat wordt dan gezien als een weigering. Maar ik heb de controle alsnog gedaan en een verklaring afgelegd", zegt Clement.

"Kijk, het is mijn verantwoordelijkheid om te weten of ik naar de controle moet", vervolgde Clement. Maar hij zag aan de finish geen officials en zocht snel, ziek en gehavend de bus op. "Ik had praktisch gezien een probleem om de mensen te bereiken die ik moest bereiken. Ik kan er nu niets meer aan doen. De feiten zijn de feiten."

Veertiende in tijdrit

Aan zijn val van donderdag hield Clement een gekneusde heup en een pijnlijke elleboog over, maar hij kon vrijdag wel zijn weg vervolgen. Zaterdag moest de tijdritspecialist zijn houding aanpassen om geen last van zijn kwetsuur te ondervinden. "We hebben een stuk schuim over de wond geplakt, zodat de pijn aan de elleboog draagbaar was." Met succes; hij werd veertiende op 1.45 van Vasil Kirijenka.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl