NOS Nieuws

Het is officieel: Ierland zegt ja tegen homohuwelijk

In Dublin is de einduitslag bekendgemaakt van het referendum van gisteren over het homohuwelijk. 62,1 procent van de stemmers koos voor het openstellen van het huwelijk voor homo's en lesbiennes. Bijna 38 procent stemde tegen. De opkomst was met ongeveer 60 procent hoog.

Het aantal voorstemmers kwam uit op 1,2 miljoen, het aantal tegenstemmers op 734.000. Er waren 13.000 ongeldige stemmen, maakte de kiescommissie in Dublin bekend.

Een groot deel van de middag vierde het ja-kamp al feest omdat de overwinning toen al vaststond. De tegenstanders van het homohuwelijk gaven in de loop van de middag al hun verlies toe.

De aartsbisschop van Ierland, Diarmuid Martin, sprak van een wake-up-call voor de Rooms-Katholieke Kerk en van een sociale revolutie in Ierland. De kerk had geadviseerd tegen het homohuwelijk te stemmen.

Tot 1993 was homoseksualiteit in Ierland nog strafbaar.

Minister Bussemaker van Onderwijs (en verantwoordelijk voor emancipatie) heeft haar Ierse collega gefeliciteerd. Zij omschrijft de uitslag van het referendum als "een volgende belangrijke mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten van de 50 miljoen lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen in Europa".

Hillary Clinton reageerde kort maar krachtig. "Goed gedaan, Ierland", twitterde de Democratische presidentskandidaat en voormalige First Lady.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl