Concentratie bij Max Verstappen
NOS Sport

Verstappen negende in Monaco na straf Sainz

Max Verstappen start zondag van de vijfde startrij bij de Grand Prix van Monaco. De jongste Formule 1-coureur ooit stuurde zijn Toro Rosso in de afsluitende kwalificatiereeks met de beste tien coureurs naar de tiende plaats.

Na een straf voor zijn teamgenoot Carlos Sainz schoof Verstappen een plek op naar de negende plaats. De jonge Spanjaard, die de achtste tijd had neergezet, verzuimde zich te melden bij de weegbrug en moet starten vanuit de pitsstraat. Voor Verstappen is het de derde keer in zes races dat hij in de kwalificatie de toptien haalde. Eerder werd hij zesde in Maleisië en Spanje.

In de eerste kwalificatiesessie eindigde hij als derde, in de tweede als zesde en uiteindelijk in de beslissende kwalificatiesessie als tiende. Na afloop beklaagde Verstappen zich over de temperatuur van zijn banden in de derde sessie. Op F1zone.net laat hij weten: "Als je banden niet goed werken, wat kan je dan nog doen?"

Lewis Hamilton vertrekt van pole. De Brit zette met zijn Mercedes een rondetijd neer van 1.15,098. Daarmee bleef de leider in het WK-klassement zijn teamgenoot Nico Rosberg (1.15,440) ruim voor. Hamilton begint voor de vijfde keer dit seizoen van de beste startpositie. Achter de twee Mercedessen reed Sebastian Vettel voor Ferrari naar de derde plaats.

Foutje in training

Verstappen reed deze week zijn eerste rondjes ooit in Monaco. In tegenstelling tot zijn collega's had hij geen enkele ervaring met het stratencircuit. In de afsluitende training op zaterdagmorgen maakte de jonge Nederlander nog wel een foutje.

Bij het opkomen van het rechte stuk verloor hij de controle over de Toro Rosso en belandde achterwaarts in de vangrail. De achtervleugel liep daarbij schade op. Het betekende meteen einde training. Een paar uur later in de kwalificatie begon hij sterk.

Max Verstappen in actie in Monaco

Lewis Hamilton toonde zich enorm opgelucht na de kwalificatie. Het is de eerste keer dat hij in Monaco van pole vertrekt. "Dit is ongelofelijk", stamelde de Britse wereldkampioen na afloop.

"Het was geen gemakkelijke kwalificatie. Ik kwam maar niet in het goede ritme, tot de laatste twee ronden", vond Hamilton, die in 2008 in dienst van McLaren zijn enige overwinning vierde in het prinsdom.

Negen van de laatste tien edities in Monaco werden gewonnen door coureurs die van pole vertrokken. Hamilton was de enige in die periode die daarvan afweek. Hij startte in 2008 van plek drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl