In Dublin worden de stemmen geteld.
NOS Nieuws

Ierse voorstanders homohuwelijk vieren al feest

In Ierland wordt een overtuigende zege verwacht voor de ja-stemmers in het referendum over de invoering van het homohuwelijk. Terwijl het tellen van de stemmen nog in volle gang is, feliciteren voorstanders van het homohuwelijk elkaar al met de uitkomst.

"Ik denk dat we gewonnen hebben", zei minister O'Riordain van Gelijke Rechten in het hoofdkantoor van de stemmentellers in Dublin. Een andere minister voorspelde dat tweederde van de stemmers zich achter het homohuwelijk heeft geschaard.

En ook de tegenstanders hebben inmiddels toegegeven dat ze waarschijnlijk niet hun zin krijgen.

"Iedereen voorspelt dat 'ja' heeft gewonnen en daar lijkt het nu ook op. Het is een grote teleurstelling", zei een woordvoerder van een Ierse katholieke denktank.

Preekstoel

Vooral lekengroepen hebben het publieke verzet tegen het homohuwelijk aangevoerd. De kerk zelf beperkte zich tot een 'nee'-advies vanaf de preekstoel.

Pas aan het eind van de middag wordt de officiële uitkomst van het referendum bekend. Het Ierse parlement ging al eerder akkoord met de invoering van het homohuwelijk. Ierland is het eerste land dat de kwestie per referendum regelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl