Wim en Nathalie Jansen, de ouders van Donna
NOS Nieuws

Was baby Donna gekocht of niet?

Baby Donna, tien jaar geleden een beroemde baby. Ze was onderdeel van een juridische strijd tussen de draagmoeder en Vlaamse en Nederlandse wensouders. Donna woont in Leusden bij Wim en Nathalie Jansen. Het EO onderzoeksprogramma Dit is de Dag sprak met Donna en met Wim en Nathalie.

Donna zelf is het zat, al dat gedoe rond haar adoptie. Ze zegt het als ze met Nathalie de honden uitlaat. Ze wordt op de rug gefilmd. Wim en Nathalie Jansen willen niet dat hun dochter zelf in beeld komt.

Problemen

In de reportage het verhaal van tien jaar geleden. Alle pogingen van Nathalie om zwanger te worden mislukten. Via internet kwam zij in contact met een Vlaamse draagmoeder. Deze vrouw had een afspraak met een Vlaams stel. De man van dat stel was de donor. Maar het drietal kreeg problemen, en de draagmoeder wilde het kind niet meer aan het Vlaamse stel afstaan.

Die jongen zegt dat jullie eigenlijk in de gevangenis zouden moeten zitten.

Donna (10 jaar)

Toen kwamen Wim en Nathalie in beeld. Zij waren in de wolken dat zij nu een kans hadden om een kind te krijgen. Ze moesten wel een onkostenvergoeding aan de draagmoeder betalen. En dat was de reden dat ze er korte tijd later van werden beschuldigd dat ze een kind hadden gekocht.

Tien jaar na de adoptie klinkt het verwijt nog steeds, niet altijd rechtstreeks. Er zijn ook kinderen die het tegen Donna zeggen en zij geeft het dan door aan Wim en Nathalie. "Die en die jongen zegt dat jullie eigenlijk in de gevangenis zouden moeten zitten, en dat ik jullie kind niet ben, en dat jullie mij gekocht hebben."

Dit soort opmerkingen en het juridisch touwtrekken veroorzaakten bij Wim grote psychische problemen. Hij overwoog zelfmoord te plegen en zijn vrouw en kind 'mee te nemen'. Vanwege dit soort gedachten liet hij zich opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar is hij inmiddels weer uit ontslagen.

Baby Donna: 10 jaar later

Nathalie brengt Donna wel naar school, maar heeft geen zin om op het schoolplein te staan. Het contact met andere ouders wil ze het liefst vermijden. "In Leusden weet iedereen van Donna en daarom gaan we het liefst emigreren."

Ze zijn op zoek naar een appartement in Spanje. Ver weg van Leusden, en ook nog goedkoper dan in Nederland. Wim en Nathalie zitten niet alleen emotioneel, maar ook financieel aan de grond. "Financieel, emotioneel en lichamelijk is de rek eruit", zegt Nathalie.

Onkostenvergoeding

Ze denkt na ook na over een nieuw leven. "Want leven kan hier niet meer. Als je tien jaar niet van die naam afkomt en je blijft tien jaar lang een soort crimineel, dan moet je weg."

Maar hebben Wim en Nathalie Donna nu gekocht of niet? Het was een onkostenvergoeding, zegt Nathalie. Hoe hoog de vergoeding voor de draagmoeder was, wil ze niet vertellen.

Het verhaal van Wim, Nathalie en Donna is vanavond te zien om 21.13 uur op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl