De favoriete foto van Peter van Egmond gemaakt op het circuit van Monaco
NOS Sport

'Alles wat Monaco is, staat op die foto'

Fotograaf Peter van Egmond is een echte Monaco-veteraan. Al bijna dertig jaar lang is hij tijdens de grote prijs van Monaco langs het roemruchte stratencircuit te vinden. Van Egmond vertelt over zijn "ultieme Monaco-plaat".

"Fysiek is Monaco een van de zwaarste GP's van het jaar, omdat je erg veel moet lopen", vertelt Van Egmond. "In het echt is het in Monaco nog veel smaller dan het op televisie overkomt. Het is eigenlijk racen door de Kalverstraat. En het hoogteverschil komt er op televisie ook niet uit. Dus als fotograaf loop je je hier de pleuris, om het zo maar te zeggen."

Zijn favoriete foto maakte hij zeven of acht jaar geleden vanaf een balkon van het Mirabeau Hotel. "Bijzonder is dat alle auto's in beeld zijn. Helemaal in een slinger. Je ziet het casino, je ziet de Middellandse Zee. Alles wat Monaco is, staat op die foto."

Nachtclubeigenaar

Aan de ontstaansgeschiedenis van de foto zit een aardig verhaal vast. "Ik kwam een Braziliaan tegen in het vliegtuig, een nachtclubeigenaar uit Rio, en daar raakte ik mee in gesprek. Waar ga je de race kijken, vroeg ik aan het einde. Bij mijn oma, zei hij, die woont in Mirabeau. Als je zin hebt, kom je maar langs."

Van Egmond had echter een andere plek gevonden langs het circuit. Tot hij aan een balkon op de negende etage van het hotel een Braziliaanse vlag zag hangen. "Ik dacht: Van Egmond, dat is echt een wereldplek. Ik heb meteen gebeld en gevraagd of hij dat was."

Badend in zweet

De fotograaf had nog een kwartier voor de start om in het appartement te komen. "Badend in het zweet kwam ik tijdens de opwarmronde op het balkon aan. Ik heb heel snel een fisheye-lens op mijn camera gezet en mijn mooiste foto gemaakt."

Vijf jaar lang bekeek Van Egmond de grote prijs van Monaco vanaf het balkon. Toen overleed de oma van de nachtclubeigenaar en is het appartement verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl