Hoofdkwartier NSA in Maryland
NOS Nieuws

Nog geen nieuwe afluisterwet in VS

De Senaat in Washington heeft tegen verlenging gestemd van de wet die het massaal inzien van telefoongegevens van Amerikanen mogelijk maakt.

Met dit onderdeel van de Patriot Act verzamelen spionagediensten zoals de NSA, de metadata van gesprekken van miljoenen inwoners in de strijd tegen terrorisme. De wet loopt op 1 juni af.

Onder Amerikanen neemt de weerstand tegen de wet neemt toe. Ook enkele federale gerechtshoven hebben zich al tegen het massaal verzamelen van telefoongegevens uitgesproken omdat het de privacy van burgers te veel zou aantasten.

Edward Snowden

54 van de senatoren stemden voor verlenging van de oude wet, 45 tegen. Er was een meerderheid van 60 stemmen nodig. Er is een nieuwe afluisterwet in de maak, maar die werd eerder ook al weggestemd. Die wet zou het verzamelen van bulkgegevens van het Amerikaanse publiek aan banden leggen.

De Senaat komt eind volgende week terug van reces in een uiterste poging om tot een vergelijk te komen.

Het grote afluisterprogramma werd ruim twee jaar geleden aan de kaak gesteld door klokkenluider Edward Snowden. Dat leidde internationaal tot ophef. Snowden is gevlucht naar Rusland, waar hij tijdelijk politiek asiel heeft gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl