Jairo Riedewald (l) en Riechedly Bazoer (m) gaan niet naar het EK, Abdelhak Nouri (r) zit wel in de voorselectie
NOS Voetbal

Winter teleurgesteld over wegvallen steunpilaren

Aron Winter reist als bondscoach van Oranje Onder-19 niet met de sterkst mogelijke selectie naar het EK en daar baalt hij van. Ajax geeft Riechedly Bazoer, Donny van de Beek en Jairo Riedewald niet vrij, Vitesse en AZ laten Kevin Diks en Dabney Dos Santos niet gaan en Feyenoord staat Bart Nieuwkoop, Jari Schuurman en Calvin Verdonk niet af.

Van dit achttal hebben Van de Beek, Schuurman en Nieuwkoop nog geen competitiewedstrijd voor het eerste van hun club in de benen. Verdonk kwam tot nu toe tot slechts één eredivisieduel.

"Ik ben teleurgesteld", zegt Winter tegen de NOS. "Spelen tegen de beste landen uit deze leeftijdscategorie is heel goed voor de ontwikkeling van deze spelers. Dat weet ik zeker, honderd procent."

Clubbelangen

De betreffende spelers kwamen wel in actie in de kwalificatie. Het EK, dat van 6 tot en met 19 juli in Griekenland op het programma staat, hindert volgens genoemde clubs de voorbereiding. Ajax en AZ hebben eind juli verplichtingen in respectievelijk de derde voorronde van de Champions League en de Europa League. Feyenoord en Vitesse strijden nu nog om een Europees ticket.

"Voor jongens die in de basis spelen van het eerste elftal kan ik het wel begrijpen, maar anders niet", vervolgt Winter. "Voor spelers die niet vast in het eerste staan, is zo'n EK juist heel goed om mee te maken. De clubs denken daar soms anders over en dat is hun goed recht. Dat heb ik te respecteren. De clubs zijn altijd leidend. Het is teleurstellend, maar ik moet verder."

Geen plicht

Clubs zijn niet verplicht hun spelers voor dit toernooi af te staan, omdat het EK onder 19 (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het EK onder 17 deze maand) niet onder de FIFA-kalender valt. Ajax gaf onder anderen Richairo Zivkovic en Abdelhak Nouri wel vrij. Van Feyenoord zit er nu geen enkele speler in de voorselectie.

"Er blijven genoeg goede spelers over", aldus Winter. "We hebben nog steeds een mooie selectie, waarmee we ver kunnen komen."

Winter maakte vrijdag zijn voorlopige selectie van 32 spelers bekend en op 1 juli presenteert hij de definitieve selectie van 18 spelers. Op het EK krijgt Winter assistentie van Sonny Silooy, die de taken overneemt van de naar Ajax vertrokken Orlando Trustfull.

De voorlopige selectie:

Suently Alberto (PSV), Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen), Rewan Amin (sc Heerenveen), Hidde ter Avest (FC Twente), Juninho Bacuna (FC Groningen), Martijn Berden (PSV), Stan van Bladeren (Ajax), Joël Drommel (FC Twente), Laros Duarte (Sparta Rotterdam), Frenkie de Jong (Willem II), Hector Hevel (ADO Den Haag), Tarik Kada (sc Heerenveen), Issa Kallon (FC Utrecht), Sam Lammers (PSV), Terry Lartey-Sanniez (Ajax), Julian Lelieveld (Vitesse), Augustine Loof (PSV), Justin Mathieu (Willem II), Damon Mirani (Ajax), Abdelhak Nouri (Ajax), Yanick van Osch (PSV), Bilal Ould-Chikh (FC Twente), Thomas Ouwejan (AZ), Leeroy Owusu (Ajax), Kenneth Paal (PSV), Mauro Savastano (Ajax), Stijn Spierings (AZ), Jerry St. Juste (sc Heerenveen), Frank Sturing (NEC / FC Oss), Wellington Verloo (Vitesse), Michel Vlap (sc Heerenveen) en Richairo Zivkovic (Ajax).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl