NOS Sport

Meerkamper Eaton doet het niet voor de erkenning

Meerkamper Eaton mist de erkenning niet

Ashton Eaton is de Golden Boy van de Amerikaanse atletiek. De 27-jarige meerkamper is supersnel en beresterk, en rijgt al sinds 2011 de records en titels aaneen. Hij is de allerbeste allrounder die er rondloopt op de internationale atletiekbanen.

Hij zou zich vanwege zijn veelzijdigheid met recht de 'beste atleet aller tijden' mogen noemen, maar zijn bescheidenheid voorkomt dat hij een dergelijke kwalificatie in de mond neemt. Toch komt zijn status in de buurt van die van sprinter Usain Bolt. In eigen land krijgt hij echter niet de waardering die hij verdient voor zijn uitzonderlijke prestaties op de tienkamp.

"Dat hangt ervan af", relativeert Eaton, die in 2011 het zeventien jaar oude mondiale indoorrecord op de zevenkamp overnam van landgenoot Dan O'Brien en een jaar later de Tsjech Roman Sebrle het wereldrecord op de tienkamp afhandig maakte. "Bij degenen die verstand hebben van atletiek wel, bij anderen niet. Maar daar heb ik geen probleem mee. Ik doe niet aan atletiek om erkenning te krijgen."

FBK Games

De Amerikaan is zondag van de partij bij de FBK Games en zal in Hengelo op twee disciplines in actie komen: de 100 meter en het verspringen. Dat zijn de eerste twee onderdelen van de meerkamp en volgens de atleet meteen ook cruciale. "Als je goed begint, heb je rust in je hoofd. Zo ging het ook in 2012, toen ik het wereldrecord verbeterde. Bovendien zijn die onderdelen veel punten waard."

Maar geen tienkamp dus voor hem op Nederlandse bodem. Wel volgende week in Götzis waar hij met snode plannen in het achterhoofd naartoe reist: een aanval op zijn eigen wereldrecord. Een reëel doel, want hij voelt zich beter in vorm dan in 2012. "Ja, ik denk dat ik dat ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl