De vertegenwoordiger van de FARC-delegatie op Cuba, Victoria Sandino
NOS Nieuws

FARC zegt bestand in Colombia op na legeraanval

In Colombia heeft de rebellengroepering FARC het eenzijdig afgekondigde bestand opgezegd, nadat bij een aanval van het leger 26 strijders van de FARC waren gedood.

Het Colombiaanse leger voerde vannacht bombardementen uit in een gebied aan de westkust van het land, gevolgd door een operatie op de grond. Volgens de eerste berichten waren daarbij 18 doden gevallen, maar het dodental is volgens de FARC opgelopen tot 26. Het gebied is een centrum van drugshandel en de FARC is er sterk vertegenwoordigd.

In een verklaring van de FARC staat dat de rebellen het vijf maanden oude bestand liever niet hadden opgezegd, maar dat ze geen keus hebben in verband met de aanhoudende acties van het leger.

Cuba

De beëindiging van de wapenstilstand betekent niet dat het vredesoverleg in Cuba wordt afgebroken. De FARC doet verder een oproep aan de regering om samen een nieuwe wapenstilstand af te kondigen.

De onderhandelingen op Cuba met de regering van president Santos begonnen eind 2012. Het doel van het overleg is de beëindiging van het gewapende conflict in Colombia dat al tientallen jaren duurt en aan meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl