Redding van ABN Amro kost mogelijk 7 miljard euro
Na bijna 7 jaar staatsbank te zijn geweest, gaat ABN Amro weer terug naar de beurs. Hoeveel hebben belastingbetalers uiteindelijk betaald voor de redding van de bank? Vijf vragen over de beursgang van ABN Amro.
Wat heeft de redding van ABN Amro gekost?
Over de kosten van de redding van ABN Amro verschillen de meningen. Het ministerie van Financiën spreekt in een toelichting over een bedrag van 21,7 miljard euro. Dat is fors minder dan de laatste berekeningen van de Algemene Rekenkamer, die op 31,7 miljard euro uitkomen.
In de berekening van de Algemene Rekenkamer wordt verzekeraar ASR (vroeger onderdeel van Fortis) meegerekend. Naar verwachting zal de verzekeraar op termijn ook worden verkocht. Dat moet zo'n 4 miljard euro opleveren.
Wat gaat de beursgang opleveren?
Waarschijnlijk een verlies. De geschatte opbrengst van de bank is zo'n 15 miljard euro, zo berekende het NLFI in 2014. De voorspellingen van analisten lopen uiteen tussen de 15 en 20 miljard euro. Als je dat afzet tegen de 22,7 miljard die Financiën noemt, belopen de kosten van de redding van de bank zo'n 7 miljard euro. Maar het verlies is dus nog aanzienlijk hoger als je de cijfers van de Algemene Rekenkamer aanhoudt.
Gaat er iets veranderen voor klanten?
Volgens de topman van ABN Amro zal er niets veranderen voor de klanten. In een reactie op de beursgang zegt Gerrit Zalm: "Onze klanten kunnen hun dagelijkse bankzaken blijven doen zoals ze gewend zijn en op de manier die het best bij ze past."
De topman is overigens zeer tevreden met het besluit van de minister en noemt het een logische volgende stap in de ontwikkeling van de bank. De bank is intern al jaren bezig met voorbereidingen voor een beursgang. Dit najaar zal het eerste gedeelte, zo'n 20 tot 30 procent van de aandelen, naar de beurs gaan.
Wie gaat de aandelen kopen?
Volgens ABN-topman Zalm hebben veel buitenlandse beleggers al interesse getoond. Zo'n 90 procent van de aandelen is bedoeld voor institutionele beleggers. Slechts een klein deel, zo'n 10 procent is bedoeld voor particuliere beleggers. Het ministerie zal geen reclame voor de aandelen maken. Het is niet van plan om een volksaandeel van ABN Amro te maken.
In totaal zullen er 912 miljoen aandelen worden uitgegeven, in verschillende stapjes. Betrokkenen bij het proces schatten dat de prijs per aandeel zo'n 20 euro wordt.
Blijft de overheid een vinger in de pap houden?
Het ministerie verkoopt geen aandelen, maar zogenoemde certificaten. Dat zijn aandelen met beperkt stemrecht. Die beperking is een vorm van bescherming tegen vijandige of ongewenste overnames. Dijsselbloem noemt dat "gezien de historie een absolute noodzaak".
Dit is een beschermingsconstructie die omstreden is in de beleggingswereld. De Vereniging van Effectenbezitters vecht al jaren tegen dit soort constructies. En het Centraal Planbureau becijferde zelfs dat aandelen daardoor tot 6 procent minder opleveren, omdat beleggers ze minder aantrekkelijk zouden vinden.