NOS Nieuws

Oppositie verdeeld: 'beursgang te snel' en 'verstandig'

De oppositie in de Tweede Kamer is verdeeld over de beursgang van het genationaliseerde ABN Amro. Een aantal partijen vindt de verkoop van de bank te snel komen, terwijl bijvoorbeeld D66 juist tevreden is over het besluit.

Het kabinet besliste vandaag dat de bank nog dit jaar naar de beurs gaat, terwijl eind maart een beursgang werd uitgesteld, omdat er rondom de bank te weinig rust en vertrouwen was.

Te vroeg

De kritische oppositieleden snappen niet dat in amper twee maanden tijd het vertrouwen in de bank terug is. ChristenUnie-Kamerlid Schouten: "Het is wel opmerkelijk dat er 5 weken geleden nog te weinig rust en vertrouwen was en dat dit er nu opeens wel is. Wat ons betreft komt het nu te vroeg en zouden we graag willen dat andere alternatieven worden onderzocht, zoals een coöperatieve bank."

Schouten heeft de indruk dat het kabinet de bank zo snel mogelijk naar de beurs wilde brengen, in plaats van te onderzoeken wat het beste is voor de klanten en medewerkers.

D66 vindt het juist prima dat de minister nu wel de beslissing heeft genomen om de markt op te gaan. Kamerlid Koolmees noemt het een verstandig besluit, omdat de overheid in zijn ogen niet moet bankieren. "De marktontwikkelingen zijn goed, en er is veel vraag naar dit soort aandelen, dus het lijkt een goed moment."

Koolmees zegt dat er in een paar maanden tijd wel het een ander veranderd is. "Ondertussen zijn excuses aangeboden over de loonsverhoging bij de bank en er zijn een aantal andere problemen opgelost." Ook het CDA is voor een private ABN Amro. CDA-Kamerlid Omtzigt vindt het goed dat het kabinet gebruikmaakt van een beschermingsconstructie, om vijandige overnames te voorkomen.

Kritiek

Een heel ander geluid klinkt van de kant van linkse partijen als SP en GroenLinks. SP-leider Roemer noemt de verkoop van de bank een historische vergissing. "We dreigen vele miljarden euro's te verliezen op de verkoop van de bank. Veel slimmer is het om ABN Amro uit te bouwen tot een echte volksbank, een betrouwbare bank zonder bonussen."

Het is onverstandig om de bank nu, met meer dan 10 miljard verlies voor de belastingbetaler, halsoverkop naar de beurs te brengen.

GroenLinks-Kamerlid Grashoff

Ook GroenLinks stelt dat de bank te snel terug naar de markt gebracht wordt. "Die haast is nergens goed voor", zegt GroenLinks-Kamerlid Grashoff. "Het is onverstandig om de bank nu, met meer dan 10 miljard verlies voor de belastingbetaler, halsoverkop naar de beurs te brengen. Wij zien nog onvoldoende rust en vertrouwen om dat besluit te rechtvaardigen."

Meerderheid voor

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het besluit van het kabinet, waardoor er een ruime meerderheid voor is. PvdA-Kamerlid Nijboer zegt dat aan alle voorwaarden van de PvdA is voldaan. Daarbij hoort een stevige beschermingsconstructie voor de bank, zodat hij niet in handen kan vallen van roekeloze aandeelhouders.

VVD-Kamerlid De Vries noemt de beursgang een eerste stap naar een gezonde financiële sector, zonder staatsbanken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl