Samantha Geimer en Roman Polanski
NOS Nieuws

Besluit over uitlevering Polanski aan VS uitgesteld

Een Poolse rechtbank heeft een zitting over de uitlevering van filmregisseur Roman Polanski aan de Verenigde Staten voor de tweede keer opgeschort, ditmaal tot september. Polen wil meer informatie van de VS en heeft tot 8 augustus de tijd gekregen om die aan te leveren.

De 81-jarige filmmaker verscheen zelf niet in de rechtbank. Polanski woont in Frankrijk, maar is in Polen voor het maken van een film. Begin dit jaar vroeg de VS om zijn uitlevering om hem te berechten voor misbruik van een meisje in 1977.

Fotosessie

Polanski bekende in 1977 dat hij seks had gehad met de toen 13-jarige Samantha Geimer tijdens een fotosessie in Los Angeles. Hij werd veroordeeld tot 90 dagen celstraf, waarvan hij er slechts 42 uitzat dankzij een schikking.

Het jaar daarop ontvluchtte hij de VS, omdat hij bang was dat hij alsnog een hogere straf zou krijgen. In 2009 werd hij opgepakt in Zwitserland op verzoek van de Amerikanen en onder huisarrest geplaatst. In 2010 kwam hij op vrije voeten toen de Zwitsers besloten hem niet te vervolgen.

Opnames

De filmmaker heeft de Poolse en Franse nationaliteit. Hij wordt door veel Polen beschouwd als een belangrijke figuur in de Poolse kunstwereld. Wereldwijd is hij bekend van films als Chinatown en het met een Oscar voor de beste regie bekroonde The pianist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl