Vakbonden vragen zich vooral af of de beursgang de rust in de financiële sector zal terugbrengen.
NOS Nieuws

Vakbonden niet enthousiast over beursgang ABN Amro

Vakbonden zijn kritisch over de beursgang van ABN Amro. Volgens FNV komt de beursgang te vroeg, vakbond De Unie noemt het proces voorafgaand aan de beursgang een poppenkast.

De beursgang garandeert geen goede afloop voor de medewerkers, schrijft FNV in een persbericht. ''Bij ABN Amro heeft het personeel al acht turbulente jaren achter de rug. De overname, de fusie, de integratie en de financieel-economische crisis'', aldus Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance.

Poppenkast

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, deelt die zorgen. Volgens hem was de hele discussie rondom de beursgang de afgelopen twee maanden vooral uiterlijk vertoon. ''Het lijkt vooral een poppenkast te zijn geweest om aan de wensen van de achterban van de PvdA tegemoet te komen, waarna het VVD-beleid gewoon kan worden uitgevoerd.''

''Krap twee maanden nadat de beursgang werd uitgesteld, blijkt de rust en het vertrouwen rond ABN Amro alweer teruggekeerd.'' Castelein vraagt zich af of met die teruggekeerde rust ook een einde komt aan de ontslaggolf in de financiële sector.

Ontslagen

De afgelopen jaren verdwenen alleen al bij ABN Amro meer dan 6000 banen. ''De bank is nog steeds in beweging en de arbeidsvoorwaarden staan onder druk'', zegt de FNV. En dus moet de bank zich, volgens de vakbond, focussen op stabilisatie en niet op een beursgang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl