De Britse wereldkampioen Lewis Hamilton racet door Monaco. De Formule 1-wereld peilt de mening van de fans wat er moet veranderen om de raceklasse aantrekkelijk te houden.
NOS Sport

Coureurs Formule 1 leggen oor te luister bij de fans

De coureurs in de Formule 1 maken zich zorgen om de populariteit van hun sport en willen van de fans wereldwijd weten wat er in hun ogen gedaan kan worden om de koningsklasse van de autosport aantrekkelijk te houden.

Een vragenlijst op de website van de Grand Prix Driver Association (GPDA) moet meer inzicht verschaffen in de wensen van de fans. Het betreft zo'n vijftig vragen in twaalf talen.

Kosten toegangskaartje, WK-punten?

Wat moet een toegangskaartje kosten? Hoe moet de Formule 1-bolide van de toekomst eruit zien? Moeten er in de kwalificatie WK-punten te verdienen zijn? Ben je bereid flink te betalen om de Formule 1 te kunnen volgen? Wat is het ideale tijdstip van een grand prix? Het zijn maar een paar vragen uit de omvangrijke lijst, die de coureurs in staat moet stellen op een goede manier mee te denken met toekomstige veranderingen.

"Zonder fans stelt de Formule 1 niets voor'', schrijven de coureurs. "We willen weten wat jullie van de sport vinden. Dit wereldwijde onderzoek geeft ons een unieke kans hoe we als coureurs, maar ook als Formule 1 in totaal, meer voor jullie kunnen doen", zei Alexander Wurz van de GPDA bij de presentatie van de lijst.

Aangekondigde veranderingen

De Formule 1 kondigde onlangs al een aantal maatregelen aan om de raceklasse veel aantrekkelijker te maken. Bolides moeten op termijn vijf tot zes seconden sneller per ronde zijn, het ronkende geluid van de motoren moet terugkeren en het bijtanken tijdens de race moet weer mogelijk worden. Of het allemaal voldoende is om de klasse interessant voor het publiek te houden, is de vraag.

"Het was tekenend bij de grand prix van Spanje, dat de hoofdtribune op de racedag niet vol zat. Terwijl van de twintig coureurs dit seizoen er drie uit Spanje komen", zegt NOS-verslaggever Louis Dekker. "Ook de kijkcijfers lopen terug. Baas Bernie Ecclestone heeft al geroepen dat hij wel weet wat de fans willen: betere races en meer herrie. Maar hij is vooral geïnteresseerd in geld en niet in wat de fans willen."

Verfrissende ideeën

Jenson Button van McLaren, bestuurslid van de GPDA, verwacht dat er verfrissende ideeën leven bij de volgers van onze sport. "Als coureurs gaan we zo op in onze sportbeleving, dat we soms het zicht kwijtraken op wat de fans nu eigenlijk leuk vinden. Daarom is het goed om hun mening te vragen", aldus de Britse wereldkampioen van 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl